Plus

Bezorgde vaders lanceren site met veilige fietsroutes na straatroven in Noord

Een groep bezorgde vaders uit Noord heeft dinsdag de site VeiligeRoutes.nl gelanceerd. Met de overzichtelijke kaart hopen zij hun kinderen na een reeks straatroven weer veilig te laten fietsen.

Het Parool
null Beeld Getty
Beeld Getty

“Die straatroven hebben enorm veel impact,” vertelt een van de initiatiefnemers van de site. De 56-jarige vader van drie kinderen (14, 16 en 18) wil anoniem blijven uit veiligheidsoverwegingen. “De jongens die deze straatroven plegen hebben wapens in hun bezit. Ik wil niet dat mijn naam bij hen bekend is.”

De bezorgde vader hoorde via zijn jongste zoon (14) over een straatroof in de buurt. “Een vriendje van hem kreeg een pistool op zijn borst en nek gericht terwijl hij spullen moest afstaan. Daarop ben ik met een aantal andere vaders uit de buurt bij elkaar gekomen en toen bleek iedereen wel zo’n verhaal te kennen.”

Lancering site

Om letterlijk in kaart te brengen hoe groot het probleem is, schakelden de vaders een websitebouwer in. VeiligeRoutes.nl markeert de plekken waar volgens een melder een straatroof heeft plaatsgevonden. Ook kan de melder aangeven wat daarbij precies gebeurde. “En klaarblijkelijk is er behoefte aan zo’n site,” meldt de initiatiefnemer. “Sinds de lancering dinsdag is de kaart al zo’n 1300 keer bezocht en zijn er vier meldingen toegevoegd. Komt er een nieuwe melding binnen, dan wordt deze via bekenden van het slachtoffer en/of de wijkagent of veiligheidsadviseur gecontroleerd.”

Zo zijn woensdagavond in totaal veertien locaties aangeduid, maar dat aantal zegt de Amsterdammer weinig. “Elke straatroof is er één te veel, maar veertien straatroven in Noord in een half jaar tijd, is dat verontrustend? Ik weet het oprecht niet en daar gaat het ons ook niet om.” Het gaat hen om de veiligheid van hun kinderen. “Als je bezorgd bent om je kind dat in het donker naar de hockeytraining fietst, kun je kijken welke routes hij of zij in ieder geval níét moet nemen.”

VeiligeRoutes.nl Beeld -
VeiligeRoutes.nlBeeld -

Coronatijd

De initiatiefnemer is niet bang dat criminelen meelezen en op andere plekken toeslaan. “Ze staan niet voor niets op die gemelde plekken. Daar is het vaak donker en kunnen ze zich goed verborgen houden. Als je iemand met een gun bedreigt voor een felverlicht winkelcentrum ben je al helemaal goed de weg kwijt.”

De vader hoopt dat de straatroven na coronatijd zullen afnemen. Hij ziet onder andere de beperkte politiecapaciteit door personeel in quarantaine als aanleiding voor de straatroven. “Ook zijn er door de anderhalvemeterregel beperktere mogelijkheden om preventief te fouilleren. Maar we hebben absoluut geen kritiek op de politie, want we weten dat het moeilijke tijden zijn. We hopen met deze site gewoon een beetje bij te dragen aan de veiligheid van onze kinderen.”

Geen stijging van aantal straatroven

De politie laat weten de lancering van de website toe te juichen. Maar volgens een woordvoerder kan het initiatief ook voor onrust zorgen: ‘Het aangeven waar straatroven zijn geweest, kán bijdragen aan het bewuster kiezen van een andere route. Het is echter geen garantie dat het op een andere plek niet ook kan gebeuren.’

Volgens de politie is het aantal straatroven in Noord niet toegenomen ten opzichte van afgelopen jaren. Ook ligt het aantal in Noord niet hoger dan in andere stadsdelen. Indien er sprake is van ‘een kleine stijging’ wordt hier meteen op gereageerd, aldus de de woordvoerder.

De politie is op de hoogte van de situatie rondom de hockeyvereniging. ‘Er zijn al afspraken gemaakt, dat het bijvoorbeeld handig is dat ouders de kinderen brengen en ophalen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden