Bezoeker beschadigt kunstwerk Stedelijk Museum

Dinsdagmiddag is een kunstwerk in het Stedelijk Museum beschadigd geraakt. Een jonge bezoeker stootte tegen de sculptuur aan, waarna er een stuk geel transparant plastic afbrak.

Jesper Roele
Tobias Rehberger, Mannen verliezen vrouwen, vrouwen verliezen mannen, mensen verliezen het leven, uit 2002 in onbeschadigde staat. Beeld Peter Tijhuis
Tobias Rehberger, Mannen verliezen vrouwen, vrouwen verliezen mannen, mensen verliezen het leven, uit 2002 in onbeschadigde staat.Beeld Peter Tijhuis

Volgens het museum blijkt na het bekijken van videobeelden en een gesprek met de bezoeker dat er geen opzet in het spel was. Het kunstwerk Mannen verliezen vrouwen, vrouwen verliezen mannen, mensen verliezen uit het leven (2002) is onderdeel van de tentoonstelling Hybride sculptuur. Het werk van de Duitse kunstenaar Tobias Rehbergerbestaat bestaat uit meerdere onderdelen en een video. De tentoonstelling is een overzicht van hedendaagse beeldhouwkunst uit de collectie van het museum. Wat de waarde van het kunstwerk is, kan het museum niet zeggen.

Het beschadigde kunstwerk. Beeld Rickert van der Vlies.
Het beschadigde kunstwerk.Beeld Rickert van der Vlies.

“De restaurator van het Stedelijk Museum zal een voorlopige reparatie aan het kunstwerk uitvoeren,” laat een woordvoerder van het museum weten. “Daarnaast zal het museum in nauw contact met de kunstenaar, waar een goede band mee is, bekijken hoe er met de schade om moet worden gegaan. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat dit onderdeel van het werk opnieuw vervaardigd kan worden.”

Om een inschatting van de schade te maken, is de zaal waarin het kunstwerk staat een kwartier gesloten geweest voor het publiek. Ondanks het incident, blijft het werk gewoon te zien als onderdeel van de tentoonstelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden