Bewonersgroepen vrezen vaker vliegtuigen boven de stad

Bewonersgroepen maken zich zorgen over het toenemende vliegverkeer over Amsterdam Centrum. Ze vrezen dat het aantal vliegtuigen dat laag over de stad scheert nog verder zal toenemen, naar aanleiding van een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijven het Platform Vliegoverlast Amsterdam en de koepel Amsterdamse Schipholgroeperingen in een brandbrief aan het Amsterdamse stadsbestuur en de OVV. Volgens voorzitter Kees Weijer wordt de route, die vanaf Amsterdam-Noord via de binnenstad en Zuid naar Schiphol voert, de afgelopen weken weer vaker gebruikt.

“De Onderzoeksraad heeft in 2018 duidelijk aangegeven dat drukbevolkte gebieden gemeden moeten worden. Dat betekent dat de vliegroute over Amsterdam Centrum en de Oostbaan van Schiphol nauwelijks gebruikt zou moeten worden. Maar de luchtverkeersleiding blijft dat gewoon doen. Ik werd vanochtend om kwart voor zeven wakker door het donderende geluid.”

Zorgwekkend

Het bewonersplatform vreest nog meer vliegtuigen boven de stad. Twee weken geleden publiceerde de Onderzoeksraad een veiligheidsrapport, naar aanleiding van een incident in 2018 waarbij twee vliegtuigen bijna met elkaar in botsing kwamen. De OVV wil nu dat de Verkeersleiding de procedures verandert, waardoor banen waarvan de vliegroutes elkaar kunnen kruisen, niet langer gelijktijdig worden gebruikt. Het Platform is bang dat als alternatief de Oostbaan en de aanvliegroute over de stad vaker zal worden gebruikt.

Daarvoor is het volgens Luchtverkeersleiding Nederland nog te vroeg. “Wij zijn aan de slag met de uitwerking om de procedure voor kruisend baangebruik aan te passen,” aldus een woordvoerder van LVNL. “Dat vraagt om een zorgvuldige afweging, rekening houdend met de algehele veiligheid op Schiphol. Daardoor is op voorhand niet te zeggen of en wat voor effect dit zal hebben op het baangebruik.”

Voor het bewonersplatform is de oplossing simpel: “Je mag niet starten op de een baan voordat het vliegtuig op de andere baan is geland,” zegt Weijer. “Zet maar gewoon een stoplicht neer. Als dat betekent dat er dan minder gevlogen kan worden op Schiphol, dan is dat maar zo.”

Werkzaamheden

Volgens de verkeersleiding klopt het dat de Oostbaan de afgelopen week vaker is gebruikt. Dat heeft te maken met werkzaamheden aan de taxibanen van Schiphol, waardoor andere banen minder frequent konden worden gebruikt. Vanwege de coronacrisis ligt het aantal landingen over Amsterdam dit jaar volgens LVNL veel lager dan in de eerste negen maanden van 2019.

Er is volgens Weijer een afspraak dat de Oostbaan alleen gebruikt mag worden door de kleine luchtvaart. Maar dat is volgens de luchtverkeersleiding onjuist; de Oostbaan maakt gewoon deel uit van het banenstelsel op Schiphol en kan dus voor alle verkeer worden gebruikt.

Wel staat de baan laag in de pikorde en is het gebruik in vergelijking met andere banen beperkt, vorig jaar 18.755 keer op een totaal aantal starts en landingen op Schiphol van 516.000. Vanwege de relatief beperkte lengte (net twee kilometer) is de baan geschikt tot relatief kleine verkeersvliegtuigen als de Boeing 737 en Airbus A320 die alleen op de baan mogen landen - niet opstijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden