Update

Bewoners verzorgingshuis Noord mogen na brand weer terug naar huis

Bewoners van verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker in Noord worden overgeplaatst naar een schoolgebouw. Beeld Jean-Pierre Jans
Bewoners van verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker in Noord worden overgeplaatst naar een schoolgebouw.Beeld Jean-Pierre Jans

Vanwege een brand zijn de 85 bewoners van verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker aan de Schoenerstraat in Amsterdam-Noord maandagochtend geëvacueerd. Na een uur mochten ze weer terug naar hun woning; de brand is onder controle.

Jasper Knegt en Jesper Roele

De brand op de laagbouw van de zorginstelling brak rond 09.15 uur uit. In eerste instantie leek de brand te overzien, maar de rook verspreidde zich al gauw via de ventilatiekanalen van het gebouw en was ook in de omgeving goed te ruiken.

Vanwege de rookontwikkeling in het gebouw werd besloten om de bewoners te evacueren naar een tegenovergelegen school en op te schalen naar Grip 1, wat betekent dat de hulpdiensten nauw samenwerken in een crisissituatie. Meer dan tien ambulances kwamen ter plaatse evenals tientallen politieagenten om te assisteren bij de verplaatsing van de bewoners naar het Rosa BeroepsCollege Zorg en Welzijn.

Ook buurtbewoners, vrijwilligers en medewerkers die eigenlijk vrij waren, verzamelden zich bij het gebouw om te helpen bij de ontruiming. Onder begeleiding van de politie kwamen de ouderen een voor een via een zijingang uit het pand. “We gaan naar school,” vertelde een van de vrijwilligers aan een bewoner die duidelijk niet leek te beseffen wat er allemaal gebeurde. “Het moet toch niet gekker worden,” antwoordde hij.

Een andere man was juist niet onder de indruk. “Ik ben niet geschrokken hoor,” riep hij toen die naar buiten kwam.

Tekst gaat verder onder de video.

Rode Kruis

Voor de ingang van de school noteerden politieagenten de namen van de bewoners om te controleren of daadwerkelijk iedereen het pand had verlaten. Tegelijkertijd werden grote koffie- en theekarren en winkelwagens vol met dekens naar binnen gebracht om de bewoners binnen op te warmen.

Het Rode Kruis is gevraagd om assistentie te verlenen. Een woordvoerder laat weten dat de vrijwilligers ‘een luisterend oor zullen bieden’, maar ook kunnen helpen bij het brengen van medicijnen die bij de evacuatie misschien zijn achtergebleven.

Vlak nadat alle bewoners het pand hadden verlaten en om 12.00 uur het maandelijkse luchtalarm afging, werd door de brandweer het sein brand meester gegeven. Met grote ventilatoren heeft de brandweer het pand vrijgemaakt van rook en rond 13.00 uur mochten de bewoners weer terug naar hun woning. Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden