Bewoners Uilenstede vrezen slapeloze nachten door deurbel

Alsof er een brandalarm voor je deur afgaat, meerdere keren per nacht. Dat is waar de studenten van de studentenflats op Uilenstede bang voor zijn.

Een flat op campus Uilenstede Beeld Shutterstock
Een flat op campus UilenstedeBeeld Shutterstock

“Als de bewoners aan het einde van de gangen de bel ook moeten kunnen horen, dan zitten de mensen die er pal naast wonen iedere keer dat er wordt aangebeld rechtop in hun bed.”

Bewonersvereniging VBU staat op zijn achterste benen over het voornemen van verhuurder Duwo om de woontorens op het studentencomplex af te sluiten. Om precies te zijn: zij vinden dat ze te weinig bellen krijgen. Niet ieder huis krijgt een eigen bel, er komt één bel per gang met veertien wooneenheden. Volgens voorzitter Joeri Mokkink zou iedere bezoeker in de nachtelijke uren dan de hele gang wakker bellen.

Niet dat de studenten niet blij zijn dat er eindelijk werk wordt gemaakt van het afsluiten van de flats. “De voordeuren worden afgesloten en dat is goed, want er kwamen soms mensen binnen die hier niet horen.”

Prijzige zaak

Maar een enkele bel per afdeling kan verkeerd uitpakken, vreest VBU. ‘s Nachts, maar ook overdag kan het vervelend zijn. Mensen die hier wonen lopen soms co-schappen, die slapen overdag. En je loopt het risico dat iedereen telkens voor niets gaat kijken of dat er uiteindelijk helemaal niemand meer opendoet. Iedereen heeft al een eigen bel op zijn kamer, als je dat aansluit op het centrale systeem, is dat veel handiger.”

Dat zou je zeggen, maar dat is een heel prijzige zaak, zegt Duwovestigingsdirecteur Christine Willems. “Je moet heel veel kabels doortrekken, we hebben dat laten uitrekenen. Het afsluiten van de benedendeuren kost alles bij elkaar driekwart miljoen euro, wanneer we persoonlijke deurbellen zouden moeten plaatsen lopen de kosten op tot een miljoen. Dat is ons te gortig. Ervaringen elders zijn bovendien niet zo slecht, in twee andere flats is men tevreden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden