PlusNie

Bewoners stemmen voor of tegen parkeergarage onder Willibrordusplein: ‘De gemeente vertelt van alles niet’

Er kan gestemd worden dezer dagen. Voor de gemeenteraad en de stadsdeelcommissies, maar in een deel van de Pijp kunnen bewoners ook hun stem uitbrengen over de komst van een parkeergarage onder het Willibrordusplein.

Marc Kruyswijk
Niet alle bewoners zijn te spreken over de te bouwen parkeergarage onder het Willibrordusplein. Beeld Amaury Miller
Niet alle bewoners zijn te spreken over de te bouwen parkeergarage onder het Willibrordusplein.Beeld Amaury Miller

Een wonderlijke gang van zaken, zegt Gitta van Buuren, een van de felle tegenstanders van de bouw van een parkeergarage in de woonbuurt. “We worden op deze manier een parkeergarage ingerommeld. Er is helemaal geen behoefte aan zoiets, nu nog minder dan vijf jaar geleden. Het klinkt leuk, alle auto’s ondergronds, maar de gemeente vertelt van alles niet.”

Het was zo’n onderwerp waarvan veel mensen zich niet zullen hebben gerealiseerd dat ze er waarschijnlijk alweer jaren niets meer van hadden gehoord. Terwijl het in 2017 en 2018 om de haverklap in het nieuws was: de Willibrordusgarage in de Pijp. Goed voor iets meer dan 260 auto’s.

Jaren stilstand

De gemeenteraad stemde in meerderheid vóór, maar sindsdien was het stil rondom de garage. De stad had belangrijkere dingen om geld aan te besteden. Het onderwerp stond weliswaar op de agenda, maar elke maand kwamen er meer onderwerpen die belangrijker leken. Misschien was er ook wel sprake van voortschrijdend inzicht: is het niet vreemd om een garage te bouwen terwijl de stad zo innig een autoluw beleid omarmt?

En, ook niet onbelangrijk: de benodigde financiële middelen, voor zover ze al aanwezig waren, zijn niet voorhanden. De garage was op de lange baan gemanoeuvreerd. Of zoals wethouder Egbert de Vries onlangs schreef aan de gemeenteraad: ‘De daadwerkelijke uitvoering van de plannen staat sinds 2018 ‘on hold’ vanwege budgettaire en politieke redenen.’

Een echte verkiezing

Daar hoor je nooit meer wat van, was de gedachte. Tegenstanders haalden voorzichtig al opgelucht adem, voorstanders leek het uitstel (of afstel) ook koud te laten. Totdat afgelopen zomer werd besloten nogmaals een buurtpeiling uit te voeren. Niet zomaar een onderzoekje, maar een heuse verkiezing waarbij iedere buurtbewoner in de gelegenheid zou worden gesteld om zijn mening te poneren.

De peiling vindt nu al plaats. Anderhalve week geleden kregen in principe alle bewoners van achttien jaar en ouder die wonen in de Hemony- en de Willibrordusbuurt (tussen de Stadhouderskade en de Tolstraat en de Amsteldijk en de Van Woustraat) een stemkaart in de brievenbus. Zij kunnen online hun stem uitbrengen, maar mogen ook op verkiezingsdag op het stembureau in het Pestanahotel hun stem uitbrengen.

Stijgende verbazing

Een aantal bewoners is zeer kritisch over de gang van zaken. Zij stellen ‘ineens’ te zijn geconfronteerd met een verkiezing. Volgens hun woordvoerder Van Buuren is het hele onderwerp parkeergarage diep, diep weggezakt bij bewoners. “Wij hebben met stijgende verbazing de brief gelezen die iedereen in de bus kreeg. Er wordt een heel eenzijdig beeld geschetst van een parkeergarage.”

Wie de brief leest en geen idee heeft wat hier speelt, ziet inderdaad weinig reden om tegen te stemmen. Het gaat over het versneld opheffen van parkeerplaatsen waardoor er meer ruimte komt voor fietsparkeren en groen. Benadrukt wordt dat het een garage wordt speciaal voor buurtbewoners, waarvan vergunninghouders kosteloos gebruik kunnen maken.

Veel onduidelijkheden

Maar er ontbreekt van alles, zeggen Van Buuren en haar medestanders. “Niets over het kostenplaatje en niets over de beoogde rijroutes voor mensen die in- en uit gaan rijden en luchtvervuiling. Niets ook over hoe lang en ingrijpend de werkzaamheden zijn. En vooral: als er straks niet voldoende gebruik van wordt gemaakt, je ziet dat bijvoorbeeld ook bij de Albert Cuypgarage, wordt de garage dan ook beschikbaar voor bezoekers?”

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de peiling een initiatief van de gemeenteraad. “Het plan voor de garage is al eerder in 2018 gepauzeerd. Als de buurt vóór de garage stemt, dan zal het nieuwe college op zoek gaan naar financiering om daadwerkelijk te gaan bouwen. Mocht de garage er komen, dan wordt het aantal parkeerplaatsen dat ondergronds wordt gebouwd, verwijderd op straat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden