Bewoners en Ymere oneens over juiste meetmethode lood in drinkwater

Ymere heeft keuringsinstantie Kiwa laten meekijken met zijn meetmethode voor het vaststellen van de hoeveelheid lood in drinkwater in Noord. Die keurt de meetmethode goed, maar volgens stichting !Woon hebben bewoners daar niets aan.

Tuindorp Nieuwendam onder sommige woningen liggen loden drinkwaterleidingen.Beeld Jakob Van Vliet

Bewoners van de tuindorpen Nieuwendam en Buiksloot in Noord verkeren al een aantal maanden in onzekerheid over de kwaliteit van hun drinkwater. Afgelopen zomer bleek dat er onder hun huizen mogelijk nog loden drinkwaterleidingen liggen. 

Woningcorporatie Ymere liet het drinkwater in alle huizen testen, maar niet alle bewoners vertrouwden de testmethode. Daarom lieten sommige bewoners zelf metingen van hun kraanwater verrichten. Uit een aantal van die metingen kwam een andere loodwaarde naar voren dan uit de metingen van Ymere. 

Meerdere bewoners hebben hun argwaan over de gang van zaken eerder deze maand uitgesproken tegenover de gemeenteraad. Het bedrijf dat het water test in opdracht van Ymere laat de kraan namelijk een tijdje lopen voor het water getest wordt. Dat gaat volgens de corporatie zo omdat er op die manier het best gemeten kan worden of er nog lood in de toevoerleidingen zit, staat op de website

Glas water

“De metingen voldoen aan alle regelgeving,” laat een woordvoerder van Ymere weten. Dat kan wel zo zijn, zegt Oscar Vrij van stichting !Woon, belangenbehartiger van wonenden in Amsterdam, maar de bewoners van Noord hebben er concreet niet zoveel aan. “Als jij een glas water uit de kraan wil drinken, laat je hem niet eerst een paar minuten doorstromen. Daarom hebben wij eerder al tegen Ymere gezegd: doe twee soorten tests. Eén die tot doel heeft te bepalen hoeveel lood er in de leidingen zit en een tweede test om te kijken hoeveel lood er in het water zit direct nadat je de kraan openzet. Ze hebben ervoor gekozen alleen die eerste test te doen.”

De echte vraag, of je het water veilig kunt drinken, wordt er nog steeds niet mee beantwoord, aldus Vrij. “De onrust bij de bewoners verbittert hierdoor alleen maar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden