Bewoners Driemond willen na fusie bij Weesp aansluiten

Een overgrote meerderheid van de bewoners van Driemond is voorstander van aansluiting bij Weesp na de fusie met Amsterdam. Bij een peiling in het dorp gaf tachtig procent van de respondenten aan een voorkeur voor Weesp te hebben.

Patrick Meershoek
Een rij voor een ijssalon in Weesp, met klanten op anderhalve meter afstand.  Beeld Getty Images
Een rij voor een ijssalon in Weesp, met klanten op anderhalve meter afstand.Beeld Getty Images

Het is een signaal, zegt voorzitter Ubald Seveke van de dorpsraad in Driemond. “We zijn voorzichtig met het trekken van harde conclusies. Als gevolg van de maatregelen tegen corona hebben we minder reacties ontvangen dan gehoopt.”

In totaal deden 120 dorpelingen mee aan de peiling, ongeveer een vijfde van het aantal volwassen inwoners van Driemond. Seveke: “Als dit allemaal achter de rug is, gaan we een tweede peiling doen om te zien of dit beeld blijft staan.”

Driemond maakt sinds 1987 deel uit van het stadsdeel Zuidoost. Het Amsterdamse stadsbestuur heeft aangegeven dat het dorp zich na de fusie in 2022 bij de fusiepartner kan voegen. Weesp wordt een zogeheten stadsgebied met een eigen bestuurscommissie.

Boodschappen

De voorkeur van veel Driemonders voor Weesp is verklaarbaar, zegt Seveke. “We hebben een goede relatie met het stadsdeel Zuidoost, maar de band met Weesp is vanouds sterk. Veel mensen uit het dorp doen daar hun boodschappen.”

Voor de oudere Driemonders komt daar bij dat zij nog niet vergeten zijn hoe Amsterdam in de jaren zestig met bruut machtsvertoon hun gemeente Weesperkarspel annexeerde. Dat sentiment leeft nog, weet de voorzitter. “Het gevoel dat Amsterdam Driemond heeft gestolen, is nog steeds aanwezig.”

De dorpsraad wil graag in gesprek met beide stadsbesturen over de toekomst. Seveke: “We hebben twee grote problemen in Driemond: het openbaar vervoer en de lokale voorzieningen. Onze supermarkt heeft eerder dit jaar de deur moeten sluiten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden