AMSTERDAM - Een 43-jarige bewoner van zorginstelling het Flevohuis is zaterdagavond omgekomen bij een binnenbrand. Volgens de brandweer heeft de bewoner zichzelf in brand gestoken. Een woordvoerder van het Flevohuis spreekt echter van 'een verschrikkelijk ongeluk'.

De brand brak omstreeks half acht uit de rookkamer op de tweede etage van de zogenoemde Flevoflat. De woordvoerder: ''Twee mensen hebben dat op een monitor gezien, die waren dus enorm overstuur.''
Andere gewonden zijn bij de brand niet gevallen. Wel hadden medebewoners ademhalingsproblemen als gevolg van de rookontwikkeling. Vijf van hen zijn daarvoor ter plaatse behandeld. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

Enkele patiënten werden volgens de politie met bed en al op het balkon gezet 'om frisse lucht binnen te kijgen'.

Het Flevohuis, aan het Kramatplantsoen in de Indische Buurt, biedt verpleegzorg en heeft ruim 250 flats waar 'beschermd' wordt gewoond.

Op de tweede etage van de Flevo-flat, een aidsafdeling, zijn elf wooneenheden. De omgekomen man woonde daar sinds enkele jaren.

De rookkamer lag achterin in de gang. Daardoor, en dankzij het feit dat de brandweer er snel was, heeft het vuur zich niet verder uitgebreid, aldus de woordvoerder van het Flevohuis.

Andere patiënten zijn zelf naar buiten gegaan, zegt zij: ''Er was geen paniek. We zijn alleen allemaal verschrikkelijk geschrokken.''
Later op de avond konden alle patiënten terug naar hun eigen woningen.

De politie onderzoekt de zaak. ''We sluiten niet uit dat de man zichzelf in de brand heeft gestoken, maar we willen eerst andere zaken uitsluiten. Er is in elk geval geen sprake van een misdrijf.'' (HET PAROOL)