live

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam

Na een aantal winterse dagen is het weer gedaan met de ijspret. In de stad werd volop geschaatst. Niet zonder gevaar, maar het mocht de pret niet drukken. In dit blog verzamelden we de hoogtepunten.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Mooie beelden vanuit Vondelpark

  Pim van Burk stapte vrijdagmiddag de vijver in het Vondelpark op en schoot onderstaande beelden. Die lijken met een flitsende GoPro-achtige camera te zijn geschoten, maar zijn slechts het resultaat van Pim's smartphone en z'n "onredelijke zelfvertrouwen niet te vallen".

 2. Met 40 km/u over de vijver

  Henk Dal (65) uit Amsterdam is donderdag al wezen kijken op de Gouwzee bij Monnickendam, maar daar was het te hobbelig om met zijn zelfgemaakte windsurfscherm te schaatsen. De vijver in het Vondelpark is wat dat betreft perfect.

  Dal haalt met een beetje geluk 40 kilometer per uur, op zee is hij wel eens 80 kilometer per uur gegaan. Na dit winterseizoen gaat het scherm in de verkoop, want Dal is 'tenslotte al 65'.

 3. 'Wintersporten in je eigen stad'

  Moeder Simone is met haar drieling op de een bevroren Prinsengracht gestapt. Eigenlijk wilde het gezelschap de Krokusvakantie gebruiken voor een dagje indoorskiën, maar 'dit is veel leuker'. "Op wintersport in je eigen stad, dat is toch geweldig?"

 4. Scheepvaartmuseum omgeven door ijs

  Een bevroren Oosterdok: dat gebeurt niet vaak. Een prachtige gezicht, maar daar blijft het voorlopig bij. Schaatsen gaat hier nog niet.

 5. Op de scooter naar de grachten

  Delano Sitters (19) en Tim Oudendijk (18) zagen via Instagram dat er op de grachten geschaatst wordt en dat deed de twee besluiten op de scooter te stappen en vanuit Ouderkerk naar de binnenstad af te reizen. "Het is toch vakantie."

 6. Voetbalwedstrijden afgelast

  Dit weekend worden alle wedstrijden in het amateurvoetbal, zowel op gewoon gras als op kunstgras, afgelast. Dat meldt AVV Zeeburgia op Twitter. De maatregel is genomen om zowel de spelers, als het veld te beschermen.

 7. Schaatsdrukte op de Prinsengracht

  Op de Prinsengracht wordt er vandaag veelvuldig geschaatst. Enkele tientallen mensen trotseren de kou op het ijs.

 8. Veilig het ijs op met deze tips

  Er wordt nog vaak geschaatst op plekken waarvan niemand precies weet hoe dik het ijs is. Hoe kun je het toch veilig doen? En wat als je door het ijs zakt? Wij vroegen het aan Ramon Kuipers van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond.

 9. Vaarverbod Markermeer verlengd

  Het vaarverbod op het Markermeer is verlengd tot morgenochtend. Dat meldt Rijkswaterstaat. De reden voor het vaarverbod zijn de harde wind en vanzelfsprekend: het ijs.

 10. Hier kan er geschaatst worden

  Zo lang de schaatskoorts woedt en de temperaturen onder nul zijn, houden we je op de hoogte van de ijscondities. Waar kun je als schaatsliefhebber in en rond Amsterdam de ijzers onder binden?

 11. Het is koud

  Amsterdam is vrijdagochtend veranderd in een grootdeels bevroren en winderig landschap. Dat zorgt voor een paar ijskoude maar mooie plaatjes.

 12. Code geel steeds van kracht

  Na een ijskoude nacht en ochtend gaat de temperatuur vanmiddag weer langzaam richting het nulpunt. Het kwik staat 's ochtends nog op -7, en door de gure oostenwind lijkt het tot wel tien graden kouder.

  Later op de dag wordt het zonnig met een maximale temperatuur van -2 graden. Code geel vanwege de kou is nog steeds van kracht.

  Het weer zorgde ook voor problemen voor het openbaar vervoer. De kou had zijn tol geëist van een stroomhuisje van Liander, dat de stroom verzorgt voor het GVB. Daardoor reden er 's ochtends minder trams.

  Er wordt ondanks waarschuwingen volop geschaatst in en rondom Amsterdam. Maar niet geheel zonder problemen: gisteren zakten twee mensen door het ijs op de Prinsengracht.

 13. Code geel

  De gevoelstemperatuur daalt in Noord Holland donderdagavond en -nacht naar -16 graden. Vrijdagochtend stijgt het kwik met slechts één graad.

  Het KNMI waarschuwt voor een snijdende kou en heeft code geel uitgegeven.

 14. Stadsfotograaf haalt vrouw uit water

  Stadsfotograaf Thomas Schlijper redde donderdag een vrouw uit de Prinsengracht. Ze was door het ijs gezakt en kwam niet meer zelf het water uit. "Ik dacht: niemand gaat wat doen. Een foto heeft geen zin. Weg die camera."

 15. 'In het weekend kans op schaatsen'

  De onofficiële ijsmeester van Amsterdam, Bob Maas, heeft er vertrouwen in: komend weekend kan er op diverse plekken in de stad (veilig) worden geschaatst.

  Lees meer: komt er een toertocht op zaterdag?

 16. Schaatsen op de Haarlemmervaart

  Op de Haarlemmervaart bij de Westergasfabriek wordt ook hard geschaatst en op het ijs gelopen terwijl de zon langzaam ondergaat.

 17. IJshockey in het Amsterdamse bos

  Dat je nog meer kunt doen behalve rondjes schaatsen op het ijs bewijzen deze drie mannen op een sloot in het Amsterdamse bos.

  Robbert Marks, David van Hasselt en Michiel de Roij voelden zich vandaag weer even thuis. Ze komen oorspronkelijk uit Brabant, waar ze op de vijvers veel geschaatst hebben. Nu kan het óók in Amsterdam.

  Morgen staat er tijdens de luch weer een nieuw potje op de planning.