Amsterdam Bewaar

Bevrijdingsfestiviteiten gemoedelijk verlopen

Baas B treedt op bij het hiphoppodium van festival Het Vrije Westen op het Westergasterrein
Baas B treedt op bij het hiphoppodium van festival Het Vrije Westen op het Westergasterrein © Serdar Tonkas

Bevrijdingsdag in Amsterdam is gemoedelijk en gezellig verlopen. Hier lees je hoe het was. 

Filharmonisch Orkest sluit Bevrijdingsdag op de Amstel af

Op de Amstel is om 21.00 uur traditiegetrouw de feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag begonnen. 

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest treden op: Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling.

Bevrijdingsfestivals druk bezocht

Oude tijden herleven op het podium van bevrijdingsfestival Het Vrije Westen in het Westerpark. Rapper Baas B zingt klassiekers als Moppie en Het Land Van op het hiphoppodium bij restaurant Mossel & Gin. Ook op andere plekken in de stad wordt de vrijheid op allerlei manieren gevierd.

Ok, the windows are quite small, but the PARTEEEE is great! #kingshiloh #bevrijdingsdag #liberationday #windowsofamsterdam #ndsm

14 Likes, 1 Comments - Windows of Amsterdam (@windowsofamsterdam) on Instagram: "Ok, the windows are quite small, but the PARTEEEE is great! #kingshiloh #bevrijdingsdag..."

'Alles verloopt rustig en gezellig'

De festivals ter ere van de bevrijding verlopen 'rustig en gezellig,' vertelt de woordvoerder van de politie. Er zijn bij de politie geen meldingen binnengekomen van incidenten op een van de feesten in Amsterdam. 

Het Auster-vliegtuigje

Het Auster-vliegtuigje dat op 5 mei 1945 landde aan de Stadionkade in Amsterdam werd vrijdagmiddag voor het eerst laten zien. 

Het bevrijdingsvliegtuigje werd door Arno van der Holst, oud-directeur van Aviodrome, gevonden in een overvolle loods in Noord-Holland.

Het vliegtuig wordt gepresenteerd tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd op het Museumplein.

Lees ook: Een vliegtuig landt, de stad is vrij 

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Haarlem

Vrijheid is iets wat we moeten koesteren en vieren. Maar het is ook iets om over na te denken, omdat we de vrijheid aan andere mensen door moeten geven.

Dat benadrukte premier Mark Rutte vrijdag bij de start van het bevrijdingsfestival in Haarlem, kort voordat hij het zogenoemde bevrijdingsvuur ontstak. Rutte wees erop dat voor veel mensen op de wereld vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is.

"Nog steeds niet. Eerder het tegenovergestelde zelfs: in veel landen is de vrijheid verder weg dan ooit.'' 

Concert op de Amstel
De dag wordt zoals ieder jaar afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Het koningspaar is erbij aanwezig. De muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, met solisten Roel van Velzen en Joy Wielkens, harpist Remy van Kesteren, het ZO! Gospel Choir en de cast van Soldaat van Oranje - De Musical. Ook is er een optreden van Het Nationale Ballet.

Hier kun je Bevrijdingsdag vieren in Amsterdam

Lees ook de column van Pepijn Lanen over het feit dat De Jeugd van Tegenwoordig Ambassadeur voor de Vrijheid is: Het wankele kaartenhuis van schulden