Amsterdam Bewaar

Bestuurslid en sponsor voetbalclub OFC gearresteerd voor fraude

Bestuurslid en sponsor voetbalclub OFC gearresteerd voor fraude
© ANP

De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst heeft donderdagochtend hoofdsponsor Marwan K. (47) en een bestuurslid van voetbalclub OFC uit Oostzaan aangehouden.

Zij worden verdacht van het zwart betalen van spelers. Volgens de Fiod is de Staat mogelijk tonnen aan belastinggeld misgelopen.

Een aantal spelers ontvangt (beperkt) salaris van de club, waarover de club ook loonbelasting afdraagt. Het vermoeden is dat een aantal spelers in de jaren 2011 tot op heden daarnaast (een deel van) hun salaris zwart uitbetaald kreeg. Door de constructie is de schatkist vermoedelijk tonnen misgelopen, aldus het Openbaar Ministerie op donderdag.

De Fiod doorzocht donderdagochtend met de politie de kantine van de voetbalclub en twee woningen. De administratie en computers van de club zijn in beslag genomen. Bij de doorzoekingen van de woningen zijn administratie, dure horloges en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen.

Dubieuze betalingspraktijken
Hoofdsponsor Marwan K. (47) en de club zijn al eerder in verband gebracht met dubieuze betalingspraktijken.

Het Parool schreef in december 2014 over Marwan K., die zijn voetballers toen al jaren flinke bedragen betaalde. Het zou gaan om bedragen tot 1500 euro per maand. 

K. is in 2000 tot een celstraf van drie jaar veroordeeld omdat hij een bende leidde die tientallen miljoenen verdiende met het op de markt brengen van illegale cd's. 

De Oostzaanse Football Club kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse, maar klom op tot de hoofdklasse van het amateurvoetbal.