Amsterdam Bewaar

Bestuur UvA-HvA levert minder, maar wederom intrigerende bonnetjes in

De Oudemanhuispoort, waar colleges van de UvA worden gegeven.
De Oudemanhuispoort, waar colleges van de UvA worden gegeven. © Floris Lok

Het college van bestuur van de UvA en HvA is minder gaan declareren. Al worden er nog altijd intrigerende bonnetjes ingeleverd: waarom koopt de rector magnificus een blauw rompertje?

In 2015 is voor 110.241 euro gedeclareerd door de leden van het college van bestuur (cvb) van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Het gros van het geld ging op aan binnenlandse reizen, voornamelijk met chauffeur. In de eerste helft van 2016 (over de tweede helft zijn nog geen gegevens naar buiten gebracht) is 'slechts' 39.075 gedeclareerd

Anderhalf jaar geleden, kort na de Maagdenhuisbezetting, heeft het college van bestuur besloten elk half jaar de declaraties online te zetten. Dit kwam kort na een WOB-verzoek van RTL Nieuws, waarna alle declaraties van alle besturen van universiteiten online werden gepubliceerd.

Blauw rompertje
Opvallend was toen dat het cvb van de UvA en HvA in 2013 en 2014 voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur had gemaakt. En een bestuurder gaf 9000 euro uit aan een dienstreis naar Brazilië, inclusief business class vliegen.

Minister Jet Bussemaker van OCW liet vervolgens een onderzoek instellen naar het declaratiegedrag van bestuurders van hogeronderwijsinstellingen. En riep bestuurders op soberder te declareren.

De halfjaarlijkse publicatie van de declaraties kan op instemming van medewerkers en studenten rekenen, maar het geeft ook een intiem inkijkje in de gedragingen van bestuurders. Zo kocht de voormalige rector magnificus een blauw rompertje voor 12 euro en ging men voor een teambuildinguitje naar de golfbaan in Naarden, ter waarde van ruim 400 euro.