Besmettingen in Amsterdam met 17 procent toegenomen, ondanks landelijke daling

Het aantal mensen in Amsterdam-Amstelland dat positief is getest op het coronavirus, is in de week van 3 tot en met 9 mei met 17 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. De landelijke besmettingscijfers daalden afgelopen week juist met bijna 10 procent.

Het Parool
Winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Klanten moeten zich in de winkels nog wel steeds houden aan de geldende maatregelen, waaronder een mondkapjesplicht en anderhalve meter afstand.  Beeld ANP
Winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak. Klanten moeten zich in de winkels nog wel steeds houden aan de geldende maatregelen, waaronder een mondkapjesplicht en anderhalve meter afstand.Beeld ANP

De cijfers zijn dinsdag bekendgemaakt door de GGD Amsterdam-Amstelland. In alle gemeenten van de Amsterdamse veiligheidsregio nam het aantal positieve testuitslagen toe, behalve in Aalsmeer. Alle gemeenten bevonden zich boven het risiconiveau ‘zeer ernstig’, waarbij het aantal positieve testen per 100.000 inwoners hoger dan 250 is.

Stadsdelen

In Zuidoost bleef het aantal positieve testuitslagen vrijwel gelijk, in Nieuw-West nam het aantal meldingen af. In de andere stadsdelen nam het aantal positieve testen toe. Of de toename te wijten is aan het massale loslaten van de maatregelen tijdens Koningsdag (27 april) kan een woordvoerder van de GGD Amsterdam niet zeggen. “Op dit moment wordt er nog bron- en contactonderzoek gedaan, dus het is te voorbarig om conclusies aan deze cijfers te verbinden.”

Zeker 17 besmettingsclusters op Koningsdag hebben geleid tot ten minste 466 coronabesmettingen in de stad, bevestigde de GGD Amsterdam woensdag. “En dit is slechts het topje van de ijsberg,” zei hoofd infectieziektebestrijding Anja Schreijer.

Mogelijk speelt ook het kampioensfeest van Ajax een rol. Op 2 mei vierden naar schatting 14.000 fans bij de Johan Cruijff Arena de landstitel zonder de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Nieuw-West en Zuidoost bevonden zich boven het risiconiveau ‘ernstig’. De andere stadsdelen zaten op of boven het risiconiveau ‘zeer ernstig’. De meeste gevallen kwamen afgelopen week uit stadsdeel Centrum, daar werd bij 378 op de 100.000 inwoners corona vastgesteld.

Landelijke cijfers

Landelijk werden er in de afgelopen week minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is voor het eerst sinds begin april dat het aantal positieve tests onder die grens blijft. Ook lag het aantal besmettingen bijna 10 procent lager dan vorige week.

Wel nam het aandeel positieve testen toe: van 10,6 procent naar 11,9. Dat kan erop duiden dat het virus nog stevig rondwaart, maar dat mensen zich minder vaak bij de GGD laten testen. De opkomst van zelftesten speelt daarbij waarschijnlijk een rol.

Een flinke stijging is zichtbaar bij het aantal mensen dat na een bezoek aan een feestje of bij iemand thuis besmet raakt. Vooral jongeren tussen 15 en 24 testen vaker positief. Ongeveer 23,5 procent van de positieve gevallen werd bij deze groep vastgesteld.

  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden