ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de oplossing van de liquidatie van 'topcrimineel' John Mieremet. Dat laat het landelijk parket van het OM vrijdag weten.Justitie vermoedt dat de moordaanslag, die op 2 november 2005 in Thailand werd uitgevoerd, is voorbereid en geregisseerd vanuit Nederland. In het onderzoek zijn mogelijke verdachten in Nederland in beeld gekomen, stelt het OM. ''De Nationale Recherche gaat aanwijzingen na dat de opdrachtgever(s) en uitvoerders van de moord op Mieremet ook betrokken zijn bij andere liquidaties in Nederland.''

De Thaise autoriteiten helpen de Nederlandse politie en het OM bij het moordonderzoek. Volgens het landelijk parket is na de moord een compositietekening van één van de daders in Thailand verspreid. ''De schutter was een in het zwart geklede man, die de drugshandelaar door het hoofd schoot. Samen met een mededader ontkwam hij op een motor'', weet justitie.

Door de dood van Mieremet kwam er een einde aan een onderzoek van de Nationale Recherche naar zijn betrokkenheid bij het afpersen van vermogende onroerendgoedhandelaren, onder wie de vermoorde Willem Endstra, en het witwassen van onder meer drugsgelden. Wel ging de politie door met het onderzoek naar het crimineel verkregen vermogen dat Mieremet heeft nagelaten.

Justitie denkt dat dit kapitaal al tijdens het leven van Mieremet grotendeels op naam van zijn vriendin of op naam van aan haar verbonden bedrijven stond. Het OM schat die erfenis vooralsnog op 13,4 miljoen euro. Op verzoek van het landelijk parket heeft de Belgische justitie in Neerpelt daarom beslag gelegd op twee woningen, die vermoedelijk deel uitmaken van de erfenis van de geliquideerde drugshandelaar.

Mieremet heeft zelf in 2002 publiekelijk aangegeven dat hij betrokken was bij drugshandel en later bij de afpersing van handelaren in onroerendgoed. De man vormde in Nederland samen met Sam Klepper een berucht crimineel duo. Eind jaren negentig week Mieremet uit naar Neerpelt in België.

Het landelijk parket vraagt personen die informatie hebben over de liquidatie van John Mieremet te bellen met de opsporingstiplijn van het Korps landelijke politiediensten (KLPD): 0800- 6070 of 0031-793459876. (ANP)