UTRECHT- De rechtbank in Utrecht heeft de beleggingsmaatschappij die de Westermoskee in Amsterdam zou gaan bouwen, donderdag niet failliet verklaard.Woningcorporatie Het Oosten, die zou helpen het gebedhuis te realiseren, had gevraagd om het faillissement van Manderen BV, een onderdeel van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs.

Dat bevestigde donderdag Bram Thomas Craemer, advocaat van Het Oosten. De woningcorporatie had om het faillissement verzocht nadat Manderen BV niet met geld over de brug kwam voor de volgende fase van het bouwproject, dat naast de moskee bestaat uit woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage.

Het Oosten en Manderen BV zouden de moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes samen bouwen. Nadat eind vorig jaar bij de beleggingsmaatschappij een bestuurswisseling had plaatsgevonden, kregen ze het met elkaar aan de stok, onder meer over de religieuze koers van de moskee. Sindsdien ligt het project stil.

In februari sloten beide partijen volgens Craemer na bemiddeling van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen een overeenkomst, waarin stond dat ze het project gezamenlijk zouden voortzetten.

Later keken Manderen BV en Het Oosten toch nog of ze elkaar konden uitkopen, maar daar werden ze het niet over eens. Volgens Craemer wil de woningcorporatie nu verder met de bouw, zoals afgesproken, maar ligt Manderen BV dwars.

Omdat het terrein waar de moskee zou komen al geruime tijd braak lag, bouwde stadsdeel De Baarsjes er onlangs een tijdelijke speeltuin.