Amsterdam Bewaar

Beleggers schuiven zorgen aan de kant op beurs

ABN AMRO won 0,9 procent bij de hoofdfondsen. De bank gaat volgens De Telegraaf bij de publicatie van de resultaten op woensdag het mes zetten in zijn zakenbank.
ABN AMRO won 0,9 procent bij de hoofdfondsen. De bank gaat volgens De Telegraaf bij de publicatie van de resultaten op woensdag het mes zetten in zijn zakenbank. © ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met winst de handel uitgegaan. Beleggers kregen weer kwartaalberichten van verschillende Europese bedrijven onder ogen en schoven de handelszorgen aan de kant. Op het Damrak moest Ahold Delhaize het ontgelden als gevolg van een verkoopadvies.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 573,91 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 798,37 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen dikten tot 0,8 procent aan.

Verliezers
Ahold Delhaize was met afstand de grootste verliezer bij de hoofdfondsen met een min van 3,4 procent door een verkoopadvies van Berenberg. Het supermarktconcern komt woensdag met cijfers. Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos met een winst van 3,3 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal (plus 2,9 procent).

ABN AMRO ging een fractie omlaag. De bank gaat volgens De Telegraaf bij de publicatie van de resultaten op woensdag het mes zetten in zijn zakenbank. ABN AMRO kondigde ruim een halfjaar geleden al aan het prestigieuze onderdeel tegen het licht te houden.

In de MidKap ging bouwer BAM aan kop met een plus van 3,5 procent. Chipbedrijf ASMI (min 6,2 procent) noteerde ex-dividend.

In Kopenhagen zag Pandora ruim 24 procent aan beurswaarde verdampen na een winstwaarschuwing van het Deense sieradenbedrijf. De Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk steeg 6,4 procent, ondanks een winstalarm.

Post doet het goed
Postbezorger Deutsche Post DHL won 3,8 procent in Frankfurt na publicatie van resultaten. Branchegenoot PostNL, die een dag eerder met teleurstellende cijfers kwam, steeg in Amsterdam 1,8 procent.

Beleggers waren niet onder de indruk van de cijfers van Zalando. De Duitse webwinkel werd 5,6 procent lager gezet. Nivea-maker Beiersdorf, die ook met resultaten kwam, zakte 0,7 procent.

Commerzbank leverde 1,5 procent in. De Duitse bank wist afgelopen kwartaal weer winst te boeken en bevestigde de plannen om dit jaar dividend uit te keren. Speculatie dat het aandeel mogelijk verdwijnt uit de hoofdindex DAX zorgde voor koersdruk. In Milaan vielen de resultaten van branchegenoot UniCredit (plus 2,9 procent) wel in goede aarde.

De euro was 1,1594 dollar waard, tegen 1,1563 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 69,27 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 74,44 dollar per vat.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.