Plus

Beleggers melden 20.000 woningen aan voor overstap nieuwe erfpachtstelsel

Grote beleggers hebben zich met zo’n 20.000 woningen gemeld voor de overstap naar het nieuwe erfpachtstelsel. De toch al trage afhandeling door de gemeente Amsterdam komt verder onder druk.

Een bouwvakker aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse wijk Westlandgracht. Beeld NIELS WNESTEDT / ANP

Zeker vijf institutionele beleggers hebben een offerte aangevraagd bij de gemeente: hoeveel moet het kosten om voor zo’n 20.000 Amsterdamse huizen de erfpacht voor altijd af te kopen of de canon eeuwigdurend vast te zetten?

Deze grote partijen, die geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen beleggen in vastgoed, weten natuurlijk ook dat ze kortingen van de gemeente kunnen opstrijken als ze vóór 1 januari de overstap naar het nieuwe stelsel in gang hebben gezet.

Wie op tijd is, hoeft 35 procent minder te betalen en maakt gebruik van een gunstigere WOZ-waarde.

Vesteda heeft 4000 huizen in Amsterdam en is een van de beleggers die zich heeft gemeld, bevestigt woordvoerder Mirjam Witteman. “We wachten nog op antwoord.”

Het nieuwe erfpachtsysteem is ingevoerd door het vorige college van VVD, D66 en SP. Huizenbezitters kunnen hun erfpacht voor altijd afkopen of hun canon vastleggen. De hoogte van dit bedrag wordt berekend aan de hand van onder meer de WOZ-waarde en de populariteit van de buurt. Om huizenbezitters te verleiden heeft de gemeente bepaald dat snelle overstappers 35 procent minder hoeven te betalen.

In de miljoenen

Als Vesteda overstapt met duizenden woningen naar het nieuwe stelsel, dan is dat een investering die in de miljoenen loopt. De vraag is of Vesteda dat geld terugziet als de belegger deze huizen weer doorverkoopt. Met andere woorden: zorgt de afkoop van erfpacht voor een hoger rendement?

“Dat is en blijft een zwart gat,” zegt Witteman. Bij Vesteda gaat het niet alleen om rendement voor de investeerders, maar ook om zekerheid. Afkoop van erfpacht of een eeuwigdurende canon zou voor die zekerheid kunnen zorgen.

Een snelle overstap betekent dat de gemeente miljoenen aan inkomsten misloopt vanwege de kortingen.

Dat beleggers nu voor het gemeenteloket staan, heeft grote gevolgen voor de afhandeling van de gemeente, die toch al traag verloopt. Sinds de invoering van het nieuwe erfpachtsysteem in oktober 2017 zijn nog maar 444 overstappen volledig afgerond en langs de notaris gegaan. Dat zijn er 23 per maand.

Muurvast

In Amsterdam zijn ruim 120.000 woningen die op erfpacht staan, waarvan inmiddels 15.000 huizenbezitters zich hebben gemeld voor een kostenindicatie. Als de gemeente in het huidige tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alleen al deze 15.000 geïnteresseerden zijn geholpen.

“Dit systeem zit muurvast,” zegt Pablo van Klinken, directeur van Erfpacht Notaris Amsterdam, die veel erfpachtdossiers in behandeling heeft. Hij krijgt nog altijd Amsterdamse huizenbezitters aan de lijn die best willen overstappen, maar wachten op antwoord van de gemeente. Dat kan maanden duren.

Leonie Bakker, notaris in Zuid, heeft de nodige erfpachtdossiers in behandeling. Ook zij hoort verhalen over Amsterdammers die maandenlang niets horen van de gemeente. Zij merkt wel dat het aantal aanvragen wat toeneemt. “Druppelsgewijs.” Dat is ook wat wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening schetst: lichte vooruitgang.

Extra mensen

“Er liggen nu bij het notariaat ruim 2500 dossiers. De verwachting is dus dat het aantal afgeronde dossiers de komende periode toeneemt.” De gemeente heeft extra mensen ingezet om de enorme rij wachtenden weg te werken.

Het stuwmeer aan aanvragen groeit nog steeds, zegt notaris Bakker. “We zijn er nog lang niet.”

Bakker pleit voor verlenging van de termijn om in aanmerking te komen voor de korting. Ook CDA-gemeenteraadslid Diederik Boomsma, die zich vastgebeten heeft in erfpacht, wil verlenging.

“Uit onze informatiesessies blijkt dat ook zeer goed geïnformeerde, hoogopgeleide huiseigenaren nauwelijks chocola van het nieuwe systeem kunnen maken. En ik hoor nog steeds van allerlei mensen dat ze soms meer dan een jaar geleden om informatie hebben gevraagd en geen antwoord krijgen.” 

-Beeld BRON: GEMEENTE AMSTERDAM © LVDB/HET PAROOL
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden