Amsterdam Bewaar

Bekijk hier de de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden

Bekijk hier de de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden
© Dingena Mol

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via Whatsapp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Oh denneboom, wat zijn je lichtjes wonderschoon

De reusachtige Nordmann van ongeveer twintig meter die sinds deze week op de Dam staat is vrijdagavond eindelijk verlicht. Duizenden lichtjes sieren de boom die dit jaar afkomstig is uit een achtertuin in het Duitse Niederheiden.

Hoe de kerstboom uiteindelijk naar Amsterdam kwam, is zaterdag te lezen in PS van de Week. 

De waarnemend burgemeester is nu al Ajacied

Na zijn eerste dag als waarnemend burgemeester heeft Jozias van Aartsen een mooi cadeau gekregen, tijdens een welkomstfeestje van de gemeenteraad. Trots houdt de nieuwe eerste burger van de stad zijn shirtje van Ajax vast, met achterop zijn naam en natuurlijk rugnummer 1.

Amsterdam is zaterdagochtend gehuld in dikke mist

Het KNMI heeft vanwege de mist voor heel het land code geel afgegeven en waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden door het slechte zicht.

Op veel plekken in de stad zie je geen hand voor ogen, maar het levert wel fraaie plaatjes op.

Liefdespont van het Aidsfonds vaart over het IJ

Vanwege Wereld Aids Dag heeft het Aidsfonds een veerpont omgedoopt tot 'liefdespont'. De pont tussen de Buiksloterweg en Amsterdam Centraal is versierd met grote rode linten en vaart de hele dag over het IJ.

Liefde is het thema van de nieuwe campagne van het fonds. Om ze te steunen kan je voor vijf euro een liefdesslotje bestellen - inderdaad die dingen die steeds vaker aan Amsterdamse bruggen worden geklonken. 

Vrijdagmiddag om 14.00 uur zullen vrijwilligers uitgerust met rode paraplu's een menselijk rood lint vormen op de Dam, ook om aandacht te vragen voor de bestrijding van Aids en hiv.

Verscheidene standbeelden in Nederland zijn donderdag omhangen met hulpdekens. In Amsterdam hoeft onder meer Het Lieverdje het in ieder geval niet koud te hebben. Het is een actie van Unicef Nederland, dat aandacht wil vragen voor kinderen in Syrië die bedreigd worden door de naderende winterkou. Dit jaar zijn 8,5 miljoen kinderen, een recordaantal, afhankelijk van noodhulp.

"De dekens die om de beelden in Amsterdam hangen, zijn in Nederland iets comfortabels voor op de bank. Voor de kinderen in de kou is het zoveel meer dan een deken, daar redt simpele hulp levens," aldus Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland.

Adembenemende regenboog vanaf Pontsteiger gefilmd

Hoe het met het uitzicht vanaf de Pontsteiger zit? Donders goed, bewijst torenkraanmachinist Erik. Hij maakte op deze regenachtige dinsdag een adembenemend filmpje van een regenboog, gezien vanaf de 115-meter hoge kraan.  De regenboog lijkt de hele kraan rond te gaan.

In juni begon de bouw van het sluitstuk van het gigantische Pontsteiger-gebouw. Over een jaar moet het af zijn.

Kerstpracht en -praal in museum Willet-Holthuysen

De negentiende-eeuwse familie Willet-Holthuysen wist wel hoe ze in stijl kerst moesten vieren. Hun statige woonhuis op de Herengracht was rijkelijk versierd met kerstbomen, verlichting en goed gedekte tafels. 

In het museum dat tegenwoordig in hun grachtpand zit wordt deze traditie elk jaar nog voortgezet. Sinds dit weekend is museum Willet-Holthuysen weer helemaal in de kerstsferen. En je hoeft niet alleen vriend van de familie te zijn om dat te komen bekijken: iedereen is welkom om de kerstpracht- en praal te aanschouwen. 

Een klein rondje door het pand in beeld. 

Zo mooi kan sloop zijn

De woningen op de Borgerstraat nummer 223 en 221 in Oud-West zijn gesloopt. Kunstenaar Maup Nikkels fietste erlangs, en zag wat een prachtig tafereel de tegels van de keukens en de resten felgekleurde muren opleverden. 

"Het beeld sprak me aan omdat het bijna een abstract grafisch geheel oplevert, terwijl de trap en de badkamers toch duidelijk te herkennen zijn," zegt Nikkels. "Sloop levert meestal een hele berg rommel op. Maar het suggereert ook een intieme inkijk in de levens van de mensen die jarenlang tussen die muren hebben gewoond."

Op het gat dat de panden achterlaten komen opnieuw sociale huurwoningen. Meer foto's van Nikkels vind je op zijn Instagram-account, @maupnik. 

Duiven poepen getal 99

Wie denkt dat duivenpoep alleen maar vervelend is, heeft het mis. De poep van de duiven van kunstenaar Alexey Buldakov vormt het eigenzinnige kunstwerk 'A roost study'.

Het kunstwerk is vanaf donderdag te zien bij de First Person Exhibition in het Skatecafé.

De duiven stonden als slachtduiven op Marktplaats te koop aangeboden. Buldakov redde de beestjes om ze een nieuw leven als kunstenaar te geven. 

99 procent
Wat moeten ze doen? Gewoon heel veel poepen. De metalen installatie waarop ze zitten heeft de vorm van het getal 99, waardoor binnen een paar dagen op de grond hetzelfde getal verschijnt. Na twee dagen poepen is al wat van het getal zichtbaar, zegt curator Robbie Schweiger van First Person Exhibition.

Het getal 99 staat voor 99 procent. Net geen 100, zegt Schweiger. "Het staat voor imperfectie. Net zoals de relatie tussen duiven en mensen imperfect is." Een vicieuze cirkel, volgens Schweiger. "Veel mensen haten duiven, maar we hebben ze ook nodig. Ze eten ons afval op."

Vrijheid
Vlak voor de opening van de tentoonstelling wordt de duiveninstallatie weggehaald. Ze mogen dan zelf beslissen of ze de wijde wereld invliegen of dat ze nog even op hun stok blijven zitten. 

Wildplassende Sinterklaas

Wel of niet bekeuren? Een wildplassende Sinterklaas plaatste deze wijkagent in de Watergraafsmeer voor een dilemma.

Navraag bij de politie wijst dinsdag overigens uit dat wijkagent de foto van de Plas-sint niet zelf nam, maar van het internet plukte. Van een wildplassende goedheiligman heeft de Watergraafsmeer (gelukkig) dus niet te duchten.

Zeldzame albinoransuil gespot bij de Coentunnel

De fotograaf dacht eerst dat het een kaketoe was, maar deze witte vogel blijkt een albinoransuil te zijn. Hij werd gefotografeerd in de omgeving van de Coentunnel.

Albinisme is in de natuur, net als bij mensen, zeldzaam. Het dier heeft geen pigment, waardoor zijn veren spierwit zijn en zijn ogen rood in plaats van goudbruin.

Ransuilen zijn normaal gesproken bruin, waardoor ze niet opvallen in de bosjes en in bomen. Het is dan ook een klein wonder dat deze ­ransuil volwassen geworden is in een gebied waar ook grote roofvogels als haviken jagen.

Groene hekken rondom bouwput

Het stukje Molukkenstraat tussen de Zeeburgerdijk en het Javaplein ziet er sinds een paar maanden drastisch anders uit. Een tijdje terug werd daar een volledig woonblok gesloopt. 

Om het brute gat dat de sloopkogel in de straat heeft achtergelaten enigszins te verbloemen, heeft stadsdeel Oost en woningbouwcorporatie de Alliantie veertig 'groene' bouwhekken geplaatst. De hekken moeten het bouwterrein de komende twee jaar 'een groene en vriendelijke uitstraling geven', aldus het stadsdeel.

De bouwhekken met in totaal twintig plantenbakken zijn gemaakt door Stichting Bouwloods Utrecht, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Het onderhoud van de planten is in handen van Stichting de Regenboog.

Verbod?

Het verbod op de bierfiets in het centrum van Amsterdam is toch echt 1 november van kracht geworden. Dit beeld bewijst dat de handhaving van dit verbod in ieder geval voorlopig te wensen overlaat.

Op de Korte Prinsengracht waren tussen 15.00 uur en 16.00 uur zaterdagmiddag twee exemplaren te zien van het drankvoertuig. 

Stadsdeel West was al bang dat de overlast zich nu zou verplaatsen naar de andere kant van de Singelgracht.

Lichtjes in de vijver van het Vondelpark

Voor iedereen die een dierbare mist, was er donderdagavond voor de achtste keer Allerzielen in het Vondelpark. Een niet-religieus evenement waarbij iedereen ter herinnering aan iemand een lichtje op de grote vijver mag laten drijven. Verschillende groepen maakten hiervoor bootjes, ook met briefjes van kinderen erbij.

Het leverde naast een mooi eerbetoon, ook een prachtig gezicht op.

Kraan op KNSM-eiland keert terug

Daar is 'ie weer! Na een jaar afwezig te zijn geweest, wordt de hijskraan teruggeplaatst op het KNSM-eiland. Begin 2016 werd de iconische overslagkraan aan de achterkant van Loods 6, een van de weinige herinneringen aan het verleden van de voormalige scheepswerf, uit elkaar gehaald en naar Friesland verscheept. Aldaar werd de kraan gerenoveerd, en omgebouwd tot een appartement dat verhuurd gaat worden aan toeristen, in navolging van de kraan op de NDSM-werf, waar ook een luxe hotel in gevestigd is. 

Daarnaast is de kraan ongeveer een maand per jaar toegankelijk voor belangstellenden, die geen 300 euro per nacht willen betalen voor het hijserfgoed. 

Lees ook: KNSM-eiland lijkt nautisch verleden vergeten

Agent ontmoet griezels

Wijkagent Frank Westerop, werkzaam in de Archimedesbuurt in de Watergraafsmeer, ging tijdens zijn avonddienst op een melding af van iemand die een stel ongure types had gespot. Ter plekke kwam Westerop erachter dat het gezelschap inderdaad angstaanjagend was. Een weerwolf, een wandelend skelet én meerdere demonen liepen over straat. Iegh!

Nog geen plannen voor Halloween? Dit zijn de 10 leukste feestjes in Amsterdam.

Gluren naar de badeendjes van Carice

Een flinke benedenwoning in De Pijp, met patio, inpandige garage en een dakterras van 53 vierkante meter. Goed, het kost anderhalf miljoen, maar dan heb je wel het huis van Game of Thrones-actrice Carice van Houten.

Volgens de sterrensite Bekende Buren verkoopt de actrice haar stulpje in de Eerste Jacob van Campenstraat. Het huis was sinds 2008 in het bezit van de actrice. Via Funda kunnen fans een blik werpen op onder meer haar collectie badeendjes in de badkamer en de kinderkamer van haar zoon Monte.

Café De Oude Schaeper in Halloween-sferen

Bij De Oude Schaeper is het nu al Halloween. Het café in West, dat op het eerste gezicht gewoon in de steigers lijkt te staan, wordt momenteel omsingeld door zombies in neongekleurde pakken - inclusief een exemplaar met zijn hoofd uit de betonmolen. Over het steigerdoek lopen ondertussen enorme, harige spinnen.

Kortom, echt een kroeg om gezellig een biertje te pakken. Wie liever naar een ander soort Halloweenfeestje gaat, kan inspiratie opdoen in dit lijstje.

Eerste Andreaskruisen in Johan Cruijff Arena

De oude stoelen in de John Cruijff Arena worden vervangen door nieuwe klapstoeltjes in de Ajaxkleuren rood en wit. De oude stoeltjes zijn nog niet aan het eind van hun Latijn, en worden geveild

De eerste nieuwe rode stoeltjes werden echter al weer weggehaald deze week. Er is niets mis mee, maar op die plekken wordt de band van Ajax met Amsterdam nogmaals benadrukt: drie fiere Andreaskruisen worden er gevormd door zwarte en witte stoeltjes.

Rivierkreeftjes in de Amsterdam

Het krioelt van de rivierkreeftjes in de Amsterdamse grachten. Het van origine Amerikaanse beestje werd in 1985 voor het eerst in Nederland gesignaleerd, maar de populatie is de laatste jaren enorm toegenomen.

Ze liggen bij Albert Heijn en staan op de kaart van menig restaurant. Ze lopen ook over straat voor het Amstel Hotel, bewijst deze foto van Frans Lemmens. Maar dat betekent niet automatisch dat ze ook op het menu staan in de Amstel Brasserie of in La Rive, het restaurant van chef-kok Rogér Rassin.

De foto staat in het fotoboek De Wilde Stad. De gelijknamige film over dieren en planten in de Amsterdamse binnenstad gaat begin volgend jaar in première.

De Wilde Stad, uitgeverij Bas ­Lubberhuizen, 29,99 euro.

Daar gaan de deelfietsen

De deelfietsen die verspreid staan door de stad moeten op 20 oktober verdwenen zijn uit het straatbeeld. Staan ze er na deze week nog, dan gaat de gemeente de fietsen verwijderen

En dus is Obike vandaag druk bezig om hun fietsen te verwijderen, bijvoorbeeld op de Nieuwmarkt en bij het Scheepvaartmuseum. 

De fietsen gaan naar de opslag van het bedrijf, want Obike heeft het nog niet opgegeven. Het bedrijf wil met de gemeente afspraken maken over een mogelijke terugkeer.

Een andere aanbieder, FlickBike, heeft juist aangegeven te vertrekken uit 'het conservatieve Amsterdam'. Die zien we dus sowieso nooit meer terug.

Schiffmacher signeert zijn speculaaspoppen

De door Henk Schiffmacher ontworpen speculaaspoppen liggen vanaf dinsdag in de vitrines van Fred Tiggelmans bakkerij Hartog's Volkoren. Speciaal voor de lancering bakten de Amsterdammers nog eens 100 extra koeken die door chocolatier Van Soest met goud zullen worden versierd. Deze speciale speculaasjes worden verloot en de opbrengst van die loten gaat naar het goede doel: Peaches & Sioux to the Rescue, voor verlaten honden in Kiev. 

Maar ook de goudloze poppen (die Henk en zijn vrouw Louise zelf voorstellen), konden dinsdag worden versierd. Althans, de verpakking: die kon je ter plekke laten betekenen en signeren door de Amsterdamse tatoeëerder.

Mick Jagger verkent Amsterdam 'op de beste manier'

Die ouwe Mick Jagger weet wel wat genieten is. De 73-jarige vader van 8 kinderen is weer met de Rolling Stones in Nederland voor een optreden in de GelreDome in Arnhem. En wat doe je in Nederland als het plots zo zonnig is als dit weekend? De Amsterdamse grachten op natuurlijk, dat hoef je ook Mick Jagger dus niet uit te leggen.

Rondreizende familie doet Amsterdam aan

De Argentijnse familie Zapp reist al zeventien jaar over de wereld in een oldtimer uit 1928. Ze hebben inmiddels 83 landen bezocht en sinds twee weken rijdt het gezelschap door Nederland.

Zaterdag kwamen ze aan in Amsterdam. De familie is nooit eerder in Nederland geweest, maar ze genieten enige faam door een uitzending van Floortje Dessing. In 2014 bezocht zij het gezin toen ze in Tanzania waren.

Brood verdienen met koorddansen

Je kan als straatartiest bellen blazen op de Dam of jongleren in het Vondelpark, maar je kan je brood ook verdienen op de gracht. Deze koorddanser loopt heen en weer en doet kunstjes op een koordje boven de Herengracht.

Utrechtsestraat op de gevel

De vlag hangt halfstok op de grote muurtekening op de gevel van Utrechtsestraat nummer 85, achter het hoofd van tekenaar en auteur Floris Tilanus. Een eerbetoon aan de overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

De vlag hangt ook echt in het stuk van de Utrechtsestraat dat Tilanus (1966) waarheidsgetrouw, en 3 bij 4 meter groot, op de gevel heeft nagetekend. Alleen de figuur op de voorgrond met het tasje van boekhandel Zwart op Wit in zijn hand is fictie.

Vrolijk aankleden
Dat is professor Joachim Schwarz, die de straat oversteekt. Schwarz is de hoofdpersoon van Tilanus' onlangs bij Van Oorschot verschenen prentenboek voor volwassenen Zoals het is. Tilanus werkte de afgelopen dagen aan de tekening, én het vrolijk aankleden van de Utrechtsestraat.

Donderdag had hij met grijs de tekening opgezet en vrijdag was hij begonnen met een dikke, vette, zwarte Molotowstift te tekenen. Ter promotie van zijn boek, maar ook om voorbijgangers te raken en blij te maken.

Zwanenkoppel sterft tragische dood op de A10

Zwanen laten elkaar niet in de steek. Dat werd voor medewerkers van de Dierenambulance Amsterdam donderdag wel weer duidelijk op de A10. Net voorbij de Zeeburgertunnel werd een overleden zwaan gevonden. Terwijl het aangereden dier in de ambulance werd gelegd, zagen de medewerkers aan de andere kant van de weg nog een zwaan liggen. 

De medewerkers vermoedt dat die is aangereden, omdat ze in de buurt wilde blijven van haar partner. 'Dit zijn dieren die elkaar niet in de steek laten,' schrijft de Amsterdamse dierenambulance op Facebook bij onderstaande foto. 

Vernieuwde Stadionplein officieel geopend

Het is echt een zoekplaatje voor diegenen die er jaren niet zijn geweest. Het winderige, grijze Stadionplein waar je voorheen slechts een Febofiliaal tussen geparkeerde bussen en auto's vond is getransformeerd tot een plein met speeltuin, winkels, woningen, horeca en ruimte voor een markt en kleine evenementen. Na drie jaar verbouwen wordt het Stadionplein in Zuid zaterdagmiddag officieel geopend met een feest voor omwonenden en voorbijgangers.

Lees ook: Van het oude Stadionpleingevoel is weinig meer over

Rolluik met prent van Van der Laan

Vrijdag is de officiële onthulling pas, maar de oplettende passant kan in De Pijp een bijzonder rolluik spotten. Op de hoek van de Eerste Jan Steenstraat en Eerste van der Helststraat prijkt sinds deze week de prent die Joep Bertrams maakte nadat burgemeester Van der Laan zijn terugtreden bekend maakte. 

Op initiatief van het kunstproject De Rolluiken van de Cuyp is de tekening genaamd 'Uit vertrouwde handen' op het permanent gesloten rolluik van de Gall & Gall bij het Sarphatipark geplaatst. 

'Alstublieft, om te poepen een dochter'

Dat vertalen ook een vak is, weten ze nu in de Albert Heijn aan het Koningsplein. Om de drukte in de wel erg kleine vestiging van de grootgrutter in goede banen te leiden, hangt er bij de kassa het vriendelijke verzoek om per kassa een rij te vormen. Ook in het Spaans. Althans, dat was de bedoeling. De tekst ''Por favor, por caga una filla" heeft echter weinig met netjes in de rij staan te maken, zo merkte een Spaanstalige Albert Heijnklant fijntjes op op de Facebookpagina van de supermarkt. Het was correct geweest als er "Por favor, por caja una fila" had gestaan.  

Caga betekent echter poepen of zelfs schijten in het Spaans, terwijl filla in het Ibero-Romaans, een verre voorouder van het Spaans, dochter betekent. "Alstublieft, om te poepen een dochter," stond er dus op het bord, dat volgens een woordvoerder van Albert Heijn inmiddels is weggehaald, om vervangen te worden voor een correct exemplaar. Te laat: Albert Heijn is al de risee van de Spaans-Nederlandse gemeenschap.

Lieve Eberhard, Bedankt!

Na het enorme applaus woensdagavond, is op de Herengracht een spandoek opgehangen om burgemeester Eberhard van der Laan nogmaals te bedanken voor zijn bewezen diensten voor de stad Amsterdam.

Ter hoogte van het Rembrandtplein staat de tekst 'Lieve Eberhard, Bedankt' in grote letters op de gevel van een woonhuis. 

De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft dinsdag haar eerste optredens volbracht als de plaatsvervanger van burgemeester Eberhard van der Laan, die eerder deze week zijn werk neerlegde

Ollongren was in Den Haag aanwezig op Prinsjesdag, waar ze niet alleen namens Amsterdam het voorzitterschap van de G4 (verband van grote steden) overnam, maar ook een onderonsje had met Prinses Beatrix, zo zag de fotograaf van het ANP.

Samen keken Beatrix en Ollongren naar de rijtour van de Glazen Koets, die ging van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof.

Lees ook: Eerste optredens Ollongren als plaatsvervangend burgemeester

Amsterdam vergeet Nouri niet

Het is inmiddels meer dan twee maanden geleden dat Abdelhak Nouri in het Oostenrijkse Zillertal in elkaar zakte door een hartstilstand. In Amsterdam wordt de jonge voetballer van Ajax (20) nooit vergeten. Zo rijdt deze Canta met rugnummer 34, het nummer van Nouri bij Ajax, door de straten van Amsterdam.

Amsterdam = Appie = Amsterdam . . . #appie #nouri #appienouri #abdelhaknouri #staystrong #afcajax #ajax #ajaxamsterdam #amsterdam #amsterdamsfinest #34 #canta #roodwit #redandwhite #football #echtefans #samensterk

52 Likes, 2 Comments - Desmond Lissone (@d__s__l) on Instagram: "Amsterdam = Appie = Amsterdam . . . #appie #nouri #appienouri #abdelhaknouri #staystrong #afcajax..."

Bagageband Schiphol versierd met Nederlandse kunstwerken

Bagageband 16 in hal 3 op Schiphol is volledig versierd met 45 topstukken uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. De rollende kunstgeschiedenisles met werken van onder andere Johannes Vermeer, Vincent van Gogh, Gerrit Rietveld en Karel Appel is gemaakt ter gelegenheid van het onlangs geopende Rijksmuseum Schiphol.

Miljoenenhuis schuil achter garagedeur vol graffiti

Ware schoonheid zit van binnen, zo luidt de uitspraak. Dat geldt zeker voor dit appartement in de Oude Looiersstraat in de Jordaan. Want wie dacht dat er achter deze oude garagedeur vol graffiti een gigantische loft van 3,3 miljoen euro schuilging? Meer foto's vind je op Funda

Ricky Gervais bezoekt de Poezenboot

De bekende Britse komiek Ricky Gervais is in Amsterdam. Hij gaf vrijdag al een show in een uitverkochte Afas Live en betreedt daar zaterdagavond opnieuw het podium. Maar tussendoor heeft hij ook wat tijd om Amsterdam te ontdekken.

En daar lijkt hij zich alleraardigst te vermaken. Zo bracht hij zaterdag een bezoekje aan De Poezenboot, het drijvende dierenasiel in het Singel, waar een selfie natuurlijk niet kon ontbreken. 


Te water bij Artis

Zwemmen kan op steeds meer plekken in Amsterdam. Lars van den Brink portretteert de opvallendste. Hij maakt gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, die hij ­combineert tot één beeld, om de sfeer van de dag weer te geven. Deze week: Entrepotdok.

Luchtballon boven Amsterdam

Een luchtballon boven Amsterdam? Dat gebeurt niet vaak, eigenlijk bijna nooit. Zondagavond zijn de weersomstandigheden perfect en daarom vliegt een luchtballon boven de stad. Dat levert mooie plaatjes op.

Fietsen door 'Little Planet Amsterdam'

Videograaf Gosse Bouma stapte zaterdag gewapend met zijn 360 graden camera op de fiets voor een rondje binnenstad. Dat leverde indrukwekkende beelden die hij samenvoegde tot een tochtje door 'Little planet Amsterdam'. 

Lekker door Amsterdam fietsen met een 360 graden camera in m'n hand.

134 Likes, 13 Comments - Gosse Bouma (@gosse_bouma) on Instagram: "Lekker door Amsterdam fietsen met een 360 graden camera in m'n hand."

Febo kondigde begin deze maand de komst van een heuse Febo-kledinglijn aan. Inmiddels is het zover: de snackslippers (€17,50), shirts (€34,99) en shorts (€24,99) zijn te koop. Maar daar blijft het niet bij. Voor de modieuze frituurfanaten heeft de keten iets extra's bedacht: het Febo grip-shirt (€39,99). Een shirt met een geïntegreerd warmhoudcompartiment voor je snacks en een badstof-afveegzone aan de voorkant.

De fastfoodfashion is - in beperkte oplage en zolang de voorraad strekt - vanaf 17.00 uur te koop in de webshop. De brandweerrode badslippers waarop in grote witte letters FE op de rechtervoet en BO aan de linkerzijde staat, zijn donderdag vanaf openingstijd in alle Febo-vestigingen in Nederland te koop.

Wie spot de eerste Amsterdammer in het snacktenue? 

Lees ook: Febo doet het ook goed op de catwalk en Uitbater Febo Amsteldijk (93) blikt terug op leven vol frituuravonturen

Finaledag EK Parahockey in Amsterdamse Bos

Woensdag vond de finaledag van het EK Parahockey plaats. Tijdens dit kampioenschap voor G-hockeyteams streden teams uit negen verschillende landen om Europese medailles. 

De Portugezen mannen wisten hun titel met succes te verdedigen in de Championship-klasse. Nederland ging er vandoor met de titel in de Trophy-klasse.

Nog tot en met 27 augustus vind in het Wagener Stadion de Europese kampioenschappen hockey voor dames en heren plaats. 

Lees ook: Nieuwbouw Wagener Stadion op tijd gereed voor EK hockey

Te water bij De Schinkel

Zwemmen kan op steeds meer plekken in Amsterdam. Lars van den Brink portretteert de opvallendste. Hij maakt ­gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, die hij ­combineert tot één beeld, om de sfeer van de dag weer te geven.

Deze week: eiland bij de Schinkel bij het Olympisch Stadion.

Op de Amsteloever

Zwemmen in de stad, het kan op ontelbaar veel plaatsen. Lars van den Brink maakte gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, om de sfeer gedurende zo een dag weer te geven. 

Hier heeft Van den Brink foto's geschoten bij het Amstelkwartier. 

Zoek jij een Amsterdams huis van 9,5 miljoen euro?

Het is even een paar jaar op water en brood leven, maar dan heb je ook wat. Dit prachtige stulpje aan de Keizersgracht zoekt een nieuwe bewoner.

De eigenaar zet het pand uit de 18de eeuw met 18 kamers, 6 slaapkamers en 6 badkamers en lift in de verkoop. In totaal heeft het huis een oppervlakte van 827m2. Voor 9,5 miljoen krijg je wel het enige huis in de straat met gaslantaarns. En wat dacht je van het zeldzame 18e-eeuwse Chinese behang?

Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je het koud krijgt, want er zijn acht haarden die je kunt aansteken.

Ondanks alle pracht en praal lijkt het huis niet erg in trek. Het staat al sinds december 2016 te koop.

Zweefmolen staat al klaar op De Parade

De zweefmolen staat klaar als middelpunt van het rondreizende theaterfestival De Parade, dat weer is neergestreken in het Martin Luther Kingpark in de Rivierenbuurt. De opbouw is bijna afgerond.

Vrijdag gaat het festival van start in Amsterdam, nadat het eerder al Rotterdam, Den Haag en Utrecht heeft aangedaan.

De Parade telt dit jaar minder gezelschappen: zestig in plaats van negentig. Naast de avondvoorstellingen, waar traditiegetrouw de flessen rosé rondgaan, is er in de middag ook een programma voor kinderen. Dit jaar is opnieuw het Parademuseum ingericht. Het theaterfestival is tot en met 27 augustus te bezoeken.

Lees ook: Deze 5 voorstellingen op De Parade mag je niet missen

Zwemmen bij het Bickerseiland

Zwemmen kan op steeds meer plekken in Amsterdam. Lars van den Brink portretteert de opvallendste. Hij maakt gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, die hij combineert tot één beeld, om de sfeer van de dag weer te geven.

Deze week: Bickerseiland in het centrum.

Jaguarwelpen voor het eerst naar buiten

De twee zwarte jaguarwelpen die op 28 juni in Artis zijn geboren, mochten zaterdag voor het eerst naar buiten. De welpen bleven de eerste vijf weken binnen in het nest.

De ogen van jonge jaguars zijn, zoals te zien is op de foto's, in het begin grijsblauw van kleur. Later worden die aangevuld met gele, groene en oranje tinten. De jaguartjes zullen vanaf nu af en toe in het buitenverblijf te zien zijn.

Doek van Nouri als eerbetoon

Het maakte veel indruk bij iedereen in de Arena en bij alle kijkers thuis: het gigantische doek met de beeltenis van Abdelhak Nouri dat woensdag tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Nice te zien was.

Op de foto is goed te zien hoe groot het doek, gemaakt door Ultras Amsterdam en 76 Crew, is.

Vriendelijk verzoek in Oost: niet poepen hier aub

Een bewoner van de Pontanusstraat in Oost heeft op Amsterdamse wijze actie ondernomen tegen overlast in zijn of haar buurt. Op verschillende muurtjes in de straat worden voorbijgangers vriendelijk verzocht: niet hier poepen aub.

Levendige Borneokade

Zwemmen kan op steeds meer plekken in Amsterdam. Lars van den Brink portretteert de opvallendste. Hij maakt gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, die hij combineert tot één beeld, om de sfeer van de dag weer te geven. Deze week: de Borneokade in Oost.

Huurfietsen bij het grofvuil

Amsterdammers lijken de 'deelfietsen', fietsen die via een app eenvoudig overal in de stad gehuurd kunnen worden, helemaal zat. Op verschillende plekken zijn de oranje-grijze tweewielers van Obike bij het grofvuil gezet. Een bewoner nam de moeite om op karton 'Grofvuil! Meenemen aub' neer te pennen en die op zes geparkeerde huurfietsen te plaatsen.

Lees ook: Gemeente wil af van de deelfiets

Mark Manders-fontein arriveert op het Rokin

De nieuwe fontein voor op het Rokin is maandagochtend op haar nieuwe standplaats gearriveerd. Het gevaarte van 27.000 kilo werd door Mark Manders ontworpen en bestaat uit twee bronzen hoofden.

Vanaf donderdag zal er ook daadwerkelijk water door de hoofden stromen. 

Lees ook: Water nieuwe Rokin-fontein stroomt vanaf donderdag

Jumbo feliciteert zichzelf: 'Weer een plek minder voor een hotel'

Pesterig inspelen op de grootste angst van buurtbewoners: waarom zou je het níet doen? Het is clever en ook wel geestig, maar doet tegelijkertijd ook lichtelijk deprimerend aan.

De nieuwste reclameactie voor een Jumbo op de Stadhouderskade speelt op die angst in. 'Hatsa! Weer een plek minder voor een hotel,' zelffeliciteert de ­supermarkt zich vanaf een knalgele abri. 

En inderdaad denk je dat als voorbijganger: hè hè, gelukkig gewoon iets normaals. Dan hoeft de Jumbo verder niet meer zo heel veel te doen: het feit dat ze simpelweg niet wéér een hotel zijn, is al voedingsbodem genoeg voor een feestelijke omarming van de Amsterdammer die moe is van zijn veranderende stad.

Lees meer over de veranderende stad in reclame: We moeten al blij zijn als ergens géén Nutellawinkel komt

OGC Nice-spelers doen warming up in Appie-shirtje

Weer een mooi eerbetoon aan Abdelhak Nouri: tijdens het warmdraaien voor Ajax-OGC Nice droegen de Fransmannen witte shirtjes met daarop de veel gebezigde leus 'Stay Strong Appie'.

Zwemmen bij het Kippenbruggetje

Zwemmen kan op steeds meer plekken in Amsterdam. Lars van den Brink portretteert de opvallendste. Hij maakt gedurende een dag verschillende foto's vanuit hetzelfde standpunt, die hij combineert tot één beeld, om de sfeer van de dag weer te geven. Deze week: het Kippenbruggetje in Noord.

Kevin-Prince Boateng draagt hele seizoen shirt Nouri

De Duitse voetballer Boateng, die voor Las Palmas speelt, twitterde zaterdagochtend dat hij het hele seizoen zal spelen in een wit shirt met daarop de naam en het rugnummer van Ajacied Abdelhak Nouri. Op de andere kant van het shirt staat Praying 4 you.

Het shirt, dat hij zal dragen onder zijn speelshirt, is een eerbetoon aan de twintigjarige Nouri die twee weken geleden in elkaar zakte op het voetbalveld en sindsdien in het AMC ligt met zware hersenbeschadiging.

Gepimpte papierbak

'Te saai,' moest een buurtbewoner aan het Merwedeplein gedacht hebben toen die langs de papierbak in Zuid liep. Het bleef duidelijk niet alleen bij die gedachte, want de papierbak is meteen even opgevrolijkt. 

De Amsterdammer die nu zijn oud papier bij de papierbak wegbrengt, komt een vogeltje tegen op een tak. Voorbijganger Jon van den Berg, die de creatie opmerkte, vond de nieuwe versie zo leuk dat hij de gemeente via Twitter tipte: "Misschien een idee om na te volgen?"

De gemeente antwoordde stellig: 'Het is heel creatief, maar het is vooralsnog niet de bedoeling dat onze eigendommen kunstobjecten worden.'

Eindmusical groep 8 Bijlmerdrie

Donderdag voerde groep 8 van basisschool de Bijlmerdrie in Zuidoost de eindmusical uit. Geheel in de tijdgeest zaten er ook videoclips in de voorstelling, zoals deze prachtige clip in Bijlmerstijl: "Als ik later groot ben, woon ik in mijn eigen flat." De flitsende video, gemaakt door videomaker J.A. Flu, met rap en dans laat zien dat de groep 8-musical beslist niet knullig hoeft te zijn. 

Schildpadje wandelt door Osdorp

De dierenambulance heeft maandagmiddag een landschildpadje opgehaald die helemaal alleen aan de wandel was geslagen op de Ernst Cahnsingel in  Osdorp.

Het diertje had het waarschijnlijk niet alleen overleefd in de stad, zeggen de hulpverleners. De Reptielenopvang in Zwanenburg heeft zich daarom ontfermd over het schildpadje, dat niet veel groter is dan een hand.

Brombosje op de Hogeweg

Stilstaan, geen kant meer op kunnen en door de plaatselijke klimop onbeschaamd worden overwoekerd. Dat is het lot van deze achtergelaten brommer op de Hogeweg in Oost.

Het zal niet lang meer duren voordat ook de laatste rode brommeronderdelen onder het groene bladerendek zijn verdwenen. Voorbijganger Sybren Kooistra noemt het brombosje een 'duurzame revolutie'.

Zo ziet de fietsenkelder op CS eruit

Geen donker hol, maar spic en span. Zo ziet de fietsenkelder aan de oostzijde van CS eruit als deze woensdag 19 juli na een jaar verbouwen weer opent. Waar voorheen plek was voor 800 rijwielen, bedraagt de capaciteit na de verbouwing maar liefst 1700 fietsen.
 
Verbouwen was niet makkelijk, want de contouren van het werk van architect Pierre Cuypers moesten overeind blijven. En dat is goed gelukt. Volgens sommigen is de ruimte zelfs te mooi om een fietsenstalling van te maken, maar daar is bouwmeester Pieter Meeuwisse van ProRail het niet mee eens: "Er is nu eenmaal behoefte aan fietsparkeerplekken."

Zo groeit Airbnb in Amsterdam

Over de groei en overlast van Airbnb in de stad wordt veel gepraat. De datavisualisatie van digitaal bureau Dwarshuis laat nog maar weer eens zien dat Airbnbadressen in Amsterdam geen uitzondering meer zijn. De visualisatie, gemaakt op basis van gegevens van gemaakt op basis van gegegens van Insideairbnb.com, loopt van eind 2008 tot en met april 2017.

De animatie laat op een plattegrond van Amsterdam zien welke adressen zich voor het eerste op Airbnb aanmeldden. Met voornaam van de verhuurder.

Dat begint in het najaar van 2008 met een enkele stip (Maartje), gevolgd door nog een enkele stip (Annelien). In 2010 komen de stippen steeds sneller op de kaart. Vanaf 2012 gaan ook de wijken buiten het centrum een beetje meedoen. Vanaf 2014 is het aantal nieuwe adressen niet meer bij te benen en aangeland bij 2017 is de plattegrond van Amsterdam bedekt onder een dikke laag voornamen.

Twee ringstaartmaki's geboren in Artis

In Artis zijn twee ringstaartmaki's geboren, laat de dierentuin zondag via Twitter weten. De eerste twee weken blijven de jongen voor de buik van de moeder. Daarna verplaatsen ze naar de rug.

Kunst voor Nouri

Het verdrietige nieuws over de blijvende hersenschade van Ajacied Abdelhak Nouri heeft ook de Amsterdamse straatkunstenaar Ives One beziggehouden. Dit weekend verscheen een kunstwerk van zijn hand op de NDSM-werf. Nouri's rugnummer, 34, staat naast zijn portret, evenals de veel gebezigde leus 'stay strong Appie'.

'Hier klopt een Ajax-hart'

In de voortuin van het ouderlijk huis van Abdelhak Nouri in West prijkt sinds dinsdag een groot spanddoek met de tekst: 'Hier klopt een Ajax-hart'. Een groep fanatieke Ajaxfans uit Noord plaatste het doek met de leus als teken van medeleven aan Nouri, die afgelopen zaterdag op het voetbalveld tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte vanwege hartritmestoornissen.

Het doek is in overleg met de familie geplaatst. Aan AT5 vertellen de initiatiefnemers dat de familie heel dankbaar en emotioneel heeft gereageerd. "Er werden direct foto's gemaakt en die zijn meteen naar Oostenrijk gestuurd."

Er heerst voorzichtig optimisme over het herstel van de middenvelder nadat neurologische onderzoeken dinsdag geen afwijkingen laten zien. Artsen gaan hem nu langzaam wekken.

Nouri ontving de afgelopen dagen steun uit heel het land. Zo schreef Feyenoordfan Robin van den Heuvel (36) een gedicht voor de middenvelder, stonden de Nederlandse voetballers bij het EK voor spelers onder 19 jaar stil bij de middenvelder en paste Ajax de fanshop aan om de jonge speler te steunen.

Middeleeuwse stenen terug op plek

Begin dit jaar deden de stadsarcheologen van Amsterdam een wonderlijke ontdekking: de kade van het Singel ter hoogte van het Kattengat bleek de overblijfselen van een middeleeuwse stadsmuur te herbergen. 

Vanwege werkzaamheden aan de kade moest het grachtenwater deels worden weggepompt. Toen de buitenste laag bakstenen werd verwijderd, kwam de stadsmuur tevoorschijn die Amsterdam tussen 1480 en 1603 beschermde. 

De aannemer heeft de afgelopen maanden de stenen voorzichtig verwijderd, de houten palen voor een nieuwe, betonnen fundering vervangen en de middeleeuwse natuurstenen weer teruggeplaatst. Dit keer hebben de stenen een plekje boven het water gekregen, waardoor elke Amsterdammer nu van het stukje historie kan genieten.

F-Side graffitiwand te zien op De Toekomst

Na de verbouwing van de eerste ring Zuid in de Johan Cruijff Arena is de beroemde graffitiwand van F-Side niet teruggekeerd. De oorspronkelijke wandschildering is te breed nu de uitbouw aan de voorkant smaller is geworden. 

Het befaamde werk werd in 1997 gemaakt en was een eerste stap richting 'een echt Ajaxstadion', aldus Ajaxlife. Het mag hoe dan ook niet verdwijnen, aldus de liefhebbers. Het grafittiwerk is momenteel in zijn geheel te bewonderen op De Toekomst, waar het langs een van de voetbalvelden is geplaatst. Of het werk daar blijft, is niet duidelijk.

Ondertussen is de F-Side hard bezig met een nieuw ontwerp voor de wand in het stadion. 

Tweedeling bij de controle op Schiphol

Op Schiphol is sinds afgelopen weekend een tweedeling zichtbaar bij de veiligheidscontroles. Reizigers met rolkoffers, grote tassen en grote rugzakken moeten in de reguliere controlerijen blijven staan, terwijl passagiers met geen of nauwelijks handbagage van een andere (als het goed is: snellere) rij gebruik mogen maken. 

De luchthaven hoopt zo de doorstroming te bevorderen. Dat is hard nodig, want de komende tijd wordt topdrukte verwacht op Schiphol.

Lees ook: Passagiers laten zich zonder morren scheiden op Schiphol

Training WK Pootjebaden

Er werd vandaag hard getraind voor het wereldkampioenschap Pootjebaden, dat op woensdag 19 juli in Noord plaatsvindt. 

Om 16.00 begon de training in Pierenbad Tuindorp Oostzaan. De deelnemers zaten met stoelen in het zwembad en moesten met handen en voeten de wave uitvoeren. 

Met de actie wil de groep geld ophalen voor de Hersenstichting. Voor 1 euro koop je een polsbandje om het goede doel te steunen. 

Vorig jaar was het WK op Texel. Om het record Pootjebaden te verbreken, moeten meer dan duizend mensen op 19 juli met hun voeten in het water. 

Ajax maakt traditioneel rondje door het Amsterdamse Bos

Om het eggie gaat het voorlopig nog niet, maar als Ajax z'n ronde door het Amsterdamse Bos maakt weet je dat een nieuw voetbalseizoen langzamerhand aanstaande is. Vrijdagochtend was het zover, met voor het eerst de nieuwe trainer Marcel Keizer voor de groep. Ook Klaas-Jan Huntelaar, deze zomer teruggekomen bij Ajax, holde mee.

Tom Morello ft. opgepimte scooter

Gitarist Tom Morello (bekend van onder andere Rage Against The Machine) was de afgelopen dagen samen met zijn huidige band The Prophets of Rage in Amsterdam.

Zij waren hier na te hebben gespeeld op Pinkpop en brachten donderdag een bezoekje aan het Tijdelijk Museum in de voormalige Bijlmerbajes waar tegenwoordig vluchtelingen worden opgevangen. De gitarist plaatste een foto op zijn Instagram-account van zichzelf op een van de kunstwerken uit de expositie: een opgepimpte scooter van de Amsterdamse kunstenaar Jan Hoek. 

Lees ook: Deze kunstenaar pimpt scooters als charmeoffensief

At the Amsterdam refugee center there's a lot of great art. If you ask real nice you can ride the Disco Scooter.

6,318 Likes, 58 Comments - Tom Morello (@tommorello) on Instagram: "At the Amsterdam refugee center there's a lot of great art. If you ask real nice you can ride the..."

'Let me take a selfie'

Klaas Jan Huntelaar legde donderdag een mooi moment vast: zijn terugkeer bij Ajax. Dat moest uiteraard gevierd worden met een selfie.

Huntelaar kwam donderdag met de rest van de A-selectie bijeen om naar het Oostenrijkse Mayrhofen te vertrekken, voor een trainingskamp van een week.

Uilskuiken(s)!

In Artis zijn maar liefst vier kuikens uit door de sneeuwuilen gelegde eieren gekomen. Zo wit als mama zijn ze nog niet, uilskuikens komen met een verenpak vol bruinzwarte en strepen uit het ei.

Deze week even op kraamvisite? Sneeuwuilen eten het liefst lemmingen en mollen. Maar ook kleine hazen, knaagdieren, vis en vogels gaan er goed in. 

Smaakvolle mango's in Oost

Programmamaker Janine Abbring liep tijdens een wandeling door Oost langs de groenteboer met misschien wel de beste mango's van de stad. Dat ze niet veilig zijn voor grijpgrage handen, bleek in ieder geval uit de tekst die de groenteman bij de doos van de mango's had gezet. 'Maak mij niet boos!!!! Laat mango in doos!!!!'

Blijkbaar heeft de groenteboer in de Javastraat te maken met mangodieven en is hij ze helemaal zat. Wij hopen dat het briefje zijn werk doet en dieven de mango's laten liggen voor de verkoop.

Pasgeboren giraffe voor het eerst naar buiten

De netgiraffe, die maandag in Artis is geboren, mocht vandaag voor het eerst naar buiten. Het veulen is een merrie en het derde kind van de giraffenmoeder. Moeder en kind maken het goed

Amsterdammer Wieland van Dijk was aanwezig bij de eerste stapjes in de buitenlucht:

Voor het eerst naar buiten. #giraffe #artis #amsterdam

8 Likes, 1 Comments - wieland (@wvdijk) on Instagram: "Voor het eerst naar buiten. #giraffe #artis #amsterdam"

De Schreierstoren heeft een broertje gekregen

Misschien kent niet iedere Amsterdammer z'n naam, maar qua vorm moet de Schreierstoren toch bij de meesten een belletje doen rinkelen. De verdedigingstoren aan de Geldersekade valt bijna niet te missen voor wie via Centraal Station reist. 

Sinds woensdag heeft de Schreierstoren er bovendien een broertje bij. Madurodam heeft namelijk een replica gemaakt voor de nieuwste attractie, Nieuw Amsterdam. Wie de toren binnenloopt komt terecht in een spektakel over de vestiging van Nieuw Amsterdam, oftewel New York. 

Een piepkleine versie van de Schreierstoren is ook te bewonderen in het miniatuurpark.

Zwevende fietsen

Een opvallend gezicht: een tiental fietsen zijn aan het linker en rechter ponton in Noord vastgemaakt. Aan de witte metalen rekken langs het water bij het Buiksloterveer zijn de fietsen met tiewraps opgehangen. De reden is vooralsnog onbekend.

Stadsdeel Noord onderzoekt de actie.

Pont in Taxi Driver-jasje

In Eye is momenteel een tentoonstelling te zien over de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese. Naast films zijn er ook 600 objecten te aanschouwen, waaronder storyboards, familiekiekjes, filmscripts, montageschema's, filmstills, setfoto's en correspondentie. 'Overdadig en overrompelend', noemde filmrecensent Jan Pieter Ekker de tentoonstelling. 

De expo bleek voor het GVB reden om een van de Buiksloterwegveren eens in een nieuw, vrolijk jasje te steken: dat van de wereldberoemde taxi uit Taxi Driver, misschien wel de beste film van Scorsese.

Street art in Centrum

Roy Valk en Roelof Schierbeek, beter bekend als het Nederlandse streetartduo Karski and Beyond, hebben dit weekend een nieuw kunstwerk afgeleverd in de Nieuwe Doelenstraat. 

De muur bij het parkeerterrein tegenover hotel L'Europe wordt al jaren gesierd door graffitikunstwerken, waaronder een van Karski and Beyond. Die schildering was in de loop der jaren vernield door toeristen. Het nieuwe werk, met het onwaarschijnlijke duo Rembrandt van Rijn en Herman Brood, duurde zo'n twee dagen om te maken. 

"We wilden een clash tussen twee kunstenaars uit totaal verschillende periodes weergeven. Herman Brood en Rembrandt hebben beiden veel in Amsterdam gewerkt en dus een binding met de stad. Een hoop toeristen zullen zich daarbij afvragen wie de man aan de linkerkant nou is," aldus Valk en Schierbeek.   

Karski and Beyond sleepten vrijdagavond nog een Dutch Street Art Award in de wacht. Ze zijn te volgen op Instagram.

Pauw aan de wandel

Het is druk op het dierenfront in de stad deze weken. Afgelopen week ontsnapte een stier in Nieuw-West aan de slacht, zaterdag zorgde een vrijgezellenfeest met kameel voor opschudding op de Wallen. Zondagochtend werden bewoners van het Ir. Jakoba Mulderplein wakker door het typerende krijsende geluid van een pauw.

Het beest was ontstnapt uit Artis en was aan de wandel door de Plantagebuurt. "Bij Artis werd om 7.30 uur de telefoon waarschijnlijk nog niet opgenomen," meldt buurtbewoner Coco van der Hoeven, die de dierenambulance belde, aan Het Parool. Ze vraagt zich af of het dier op zoek was naar een partner. Daar was de ontsnapte pauw al bekend. 

Met hulp van bewoners en de dierenambulance werd de pauw via een achteringang terug de dierentuin in gedreven.

Kameel als sier mee over de Wallen

In Amsterdam leven konijnen, reigers en veel andere soorten dieren. Maar een kameel, nee, die komt niet in het wild voor. In de vroege avond slenterde het dier toch over de Wallen. Een groep mannen had de kameel mee om hun vrijgezellenfeest op te vrolijken. "Lachen, toch?" riepen ze nadat enkele omstanders naar de achterliggende gedachte van het merkwaardige schouwspel vroegen.

De begeleider van de kameel werd aangehouden door de politie. Hij had nog een geldbedrag openstaan. De kameel is overgebracht naar de dierenopvang.

In december zorgde onderbroekenmerk A-Wear voor opschudding toen een rendier door Amsterdam liep. Er volgde geen boete.

Bananenbende in Oost

Ergens door Amsterdam-Oost moet een kudde wilde bavianen lopen, schrijft Harvey Otten op Twitter bij een foto van een uitpuilende prullenbak met bananenschillen. Hij spotte de bananenbende op de Ringdijk bij het Science Park, waar vast wat wilde dieren rondlopen, maar - als het goed is - geen apen. 

Wie dan wel de 'daders' zijn van deze afvalberg? Waarschijnlijk zijn de bananenschillen achtergelaten door deelnemers aan de Avondvierdaagse.

'Lekkerste plek' van de stad

"Los van alle recente berichten over de drukte in de stad, kennen Amsterdammers blijkbaar ook plekken waar ze rust ervaren," zegt Hester Hobbelink van Stadscala, een bureau dat projecten en events bedenkt en organiseert in de stad.

Hobbelink heeft ruim tweehonderd Amsterdammers gevraagd naar hun 'lekkerste plek' in de stad. Met name de Jordaan, de Nieuwmarkt, het Vondelpark en het Westerpark werden genoemd. Ruim 35 procent van de respondenten wil rust, terwijl zo'n 28 procent juist de aanwezigheid van anderen als een pre ervaart.

Het onderzoek werd woensdagmiddag gepresenteerd. Voorbijgangers konden op de brug bij de Joden Breestraat hun favoriete plek in Amsterdam op een met een plattegrond beschilderd lichaam noteren.

Ook Amsterdam trots op Dumoulin

Wielrenner Tom Dumoulin flikte het als eerste mannelijke Nederlander in 37 jaar om weer een grote ronde te winnen. Ook Amsterdam is trots op hem, zo blijkt uit het kunstwerk dat Ives. St. Covert heeft gemaakt op de NDSM-werf.

De Maastrichtenaar is in zijn karakteristieke tijdrithouding als muurschildering te zien. Net als in de Giro draagt hij hier ook de roze trui. 'Grazie Tom', luidt het bijschrift. 

Oer-Amsterdams zelfvertrouwen?

Volgens de gemeente Amsterdam zit het wel snor met die Europa League-finale, blijkt wel uit de gedegen voorbereiding op de huldiging die donderdag in het beste geval plaats gaat vinden. 

De halve stad hangt vol met Ajax-vlaggen, en nu blijkt er ook al parkeeradvies te worden gegeven in de straten rond het Museumplein. 'Niet verstandig,' aldus de gemeente. Lopen er een paar ambtenaren vooruit op de zaken, of is dit een staaltje oer-Amsterdams zelfvertrouwen?

Wachten op kipfilet

Een reiger keert vrijwel dagelijks terug naar een verlaten woonhuis in Oost. De voormalig eigenaresse verwende het dier vaak met kipfilet, maar ze is een paar weken geleden overleden.

Althans, dat weet Simon de Waal te vertellen. De auteur wandelt vrijwel dagelijks door Oost voor inspiratie en heeft de reiger al een paar keer op de foto gezet.

"De woning om de hoek van de Javastraat was me al vaker opgevallen," zegt De Waal. "Ondanks dat het nieuwbouw is, heeft het altijd zo'n Amsterdamse inrichting gehad met veel frutseltjes voor de ramen."

De Waal liep deze week weer langs het huis en zag weer de reiger zitten. Aan buren vroeg hij het verhaal achter het dier. "De reiger kwam bijna dagelijks aan het begin van de avond naar het oude vrouwtje, de bewoonster, voor kipfilet. Die braadde ze voor de reiger. Het beest keerde elke keer weer terug."

"De buren vertelden me dat de reiger terug blijft keren. De oude mevrouw is weken geleden overleden. Het beeld vond ik zo aandoenlijk, dat ik het deelde op Twitter. Zo triest, die reiger alleen voor een leeg huis wachtend op de vrouw die niet meer komt."

'Geïllustreerde gids voor de bezoekers van Amsterdam' uit 1883

Van 1 mei tot 1 oktober 1883 bezochten één miljoen mensen Amsterdam voor de wereldtentoonstelling op het Museumplein. Het was de eerste keer dat de stad met massatoerisme te maken kreeg. 

Om de bezoekers in goede banen te leiden en de overige bezienswaardigheden van Amsterdam uit te lichten, maakte uitgever Tjomme van Holkema een gidsje en een kaart en noemde het de 'Geïllustreerde gids voor de bezoekers van Amsterdam'. 

Op de kaart is goed te zien wat men destijds bij een bezoek aan de stad volgens Holkema niet mocht missen. Zo worden Artis, het destijds spiksplinternieuwe Rijksmuseum en het Koninklijk Paleis genoemd. Maar in het stadhuis waar Holkema indertijd naar verwijst, zit inmiddels The Grand Hotel gevestigd (en zodoende vinden nog steeds genoeg toeristen hun weg naar het rijksmonument).

Een bezoekje aan het Paleis voor de Volksvlijt is de reiziger van vandaag de dag ook niet gegund: de vermaarde bezienswaardigheid brandde in 1929 af. En de huidige entree van de stad - het Centraal Station - ontbreekt: die moest nog gebouwd worden.

'When you drive, never drink'

Het heeft dit weekend niet de headlines van het nieuws gehaald, maar een dronkenlap reed met zijn Mercedes het pand van Heineken aan de Stadhouderskade in.

De bierbrouwer heeft de schade op ludieke wijze tijdelijk gerepareerd. 'When you drive, never drink,' luidt de tekst op het stuk hout waarmee de gebroken ramen zijn afgetimmerd. Juist ja.

Maiden call voor Mein Schiff 3

Donderdagochtend vroeg meerde bij de Passenger Terminal in Amsterdam het Duitse cruiseship Mein Schiff 3 aan. Het is de maiden call - de eerste keer dat een schip een bepaalde haven aan doet - voor dit enorme schip van bijna 300 meter lang. Het schip kan 2790 passagiers vervoeren en telt 14 verdiepingen. Donderdagavond laat vertrekt het weer.

#viewfromtheofficetoday #whataview #meinschiff3 #tuicruises #amsterdam #amsterdampassengerterminal #pietheinbuildings

3 Likes, 2 Comments - Nathalie Lantrok (@nathaliexxooxx) on Instagram: "#viewfromtheofficetoday #whataview #meinschiff3 #tuicruises #amsterdam #amsterdampassengerterminal..."

Van der Laan neemt een momentje

Burgemeester Eberhard van der Laan mocht dit jaar spreken tijdens de Dodenherdenking. "Laten wij juist op 4 mei onze zegeningen tellen, en daaruit de hoop en het zelfvertrouwen putten om voort te gaan op de weg van vrede," zei hij in een speech die op social media vol lof wordt ontvangen. Na zijn praatje legde hij een krans, en nam hij een kort momentje ter nagedachtenis.

Van Gaal lijkt zeker van z'n zaak

Tijdens de thuiswedstrijd tussen Ajax en Olympique Lyonnais, de eerste keer in twintig jaar dat Ajax in de halve finale van een Europees bekertoernooi staat, lijkt Louis Van Gaal al vrij zeker van de winst. Trots houdt hij de Europa League-trofee al even vast, met zijn vrouw Truus op de tribune van de Johan Cruijff Arena.

Bevrijdingsvliegtuig gepresenteerd

Het onlangs teruggevonden bevrijdingsvliegtuig is gepresenteerd. Het Auster-vliegtuigje landde op 5 mei 1945 in het geheim in Amsterdam, en luidde het einde van de bezetting in. Het Amsterdams 4 en 5 mei comite laat het toestel terugkeren naar Amsterdam, waar het op Bevrijdingsdag te zien zal zijn op het Museumplein.

Lees het verhaal van het vliegtuig: Een vliegtuig landt, de stad is vrij

Cruijff-muur in Oost zo goed als af

De muurschildering van Johan Cruijff op een appartementencomplex aan de Wembleylaan in Oost is af. De Braziliaan Paulo Consentino begon precies een week geleden (op de dag dat de vorig jaar overleden Cruijff zeventig zou zijn geworden) met schilderen

Consentino die eerder al muren in Brazilië, Uruguay en Spanje versierde - en de Argentijn Lionel Messi vereeuwigde op de muur van diens oude school - kreeg bij het schilderen hulp van jongeren uit Betondorp en Park de Meer. Op 9 mei wordt het werk officieel en feestelijk onthuld.

Overal in Amsterdam een Airbnb?

Het gebruik van Airbnb in Amsterdam is in een jaar tijd ruim verdubbeld. Gert Verbeek spotte zelfs een hotelkamer in metrostation Wibautstraat. De Airbnb is niet echt te huur: het gaat om een kunstwerk (een 'ironische installatie'). 

Vuilniswagen leeggekiept

De volledige inhoud van een vuilniswagen is dinsdagmiddag midden op de Bilderdijkstraat gekiept nadat de bestuurders dachten dat het afval in brand stond. Het bleek vals alarm

Shawn Mendes tussen zijn fans

Popster Shawn Mendes stond maandagavond voor een Ziggo Dome vol twaalfjarigen. Het had iets vreemds ontroerends, schrijft recensent Hans van Lissum. Lees de recensie (***). Op deze foto wordt Mendes omringd door zijn fans.

Blikvanger

Piet van Heusden (87), wereldkampioen op de baan van 1952, was afgelopen zondag de blikvanger bij de Ronde van Orteliusstraat. Het was 70 jaar geleden dat de straatronde voor het laatst in de stad reed.

Iedereen fotografeert Be-Brave

De populaire jongensgroep B-Brave nam zondag afscheid in discotheek The Box. Alle fans hadden hun telefoon meegenomen. Bekijk de volledige fotoserie.

Keurige toeristen

Mark Vos zag hoe deze toeristen parkeergeld probeerden te betalen. Voor hun huurfiets.