Beeld van Gandhi in Zuid besmeurd met rode verf

Het beeld van Mahatma Gandhi op de Churchill-laan in Zuid is besmeurd met rode verf. ‘Ik woon hier al 40 jaar en dit heb ik nog nooit meegemaakt.’

Olaf Heyblom
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

Het beeld is besmeurd met rode verf en op de sokkel van het beeld is ‘racist’ geschreven. Op een andere kant staat het getal 1312, wat verwijst naar de afkorting A.C.A.B.: All cops are bastards.

“Waardeloos, ik snap het ook niet,” zegt Pramod Sharma van de Stichting Standbeeld Mahatma Gandhi, terwijl hij ziet hoe medewerkers de verf van het beeld schrapen. “Gandhi is juist vriendelijk en vreedzaam.”

null Beeld Olaf Heyblom
Beeld Olaf Heyblom

‘Onaanvaardbaar’

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink gaat de gemeente aangifte doen wegens de bekladding. “Vanzelfsprekend zijn wij tegen welke vorm van vandalisme dan ook en is bekladding van dit soort zaken volstrekt onaanvaardbaar,” zei hij woensdagmiddag in antwoord op vragen van D66. “Het ligt in de rede dat wij aangifte gaan doen, het beeld wordt schoongemaakt.” Het is nog niet bekend wie er achter de bekladding zit.

Een medewerker van de Kunstwacht, die onderhoud en reparaties verzorgt, zegt dat de schoonmaakwerkzaamheden wel uren kunnen duren. “Als je agressief te werk gaat, gaat het sneller. Maar je moet juist voorzichtig zijn met zo’n beeld.”

‘Nog nooit meegemaakt’

Dan komt ook de 75-jarige buurtbewoner Nel aanlopen. Zij zag de bekladdingen woensdagochtend en belde de gemeente. “Ik woon hier al veertig jaar en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het beeld houd ik al jaren in de gaten. In de avond steek ik hier soms waxinelichtjes aan en ruim ik het afval op. Ik heb hoogstens wel eens een Ajaxpetje er afgehaald. Ik ben bang dat ze het beeld gaan slopen. Ik snap het ook niet, ze verwijten Gandhi wat ze zelf ook doen. Dit is kwaad met kwaad bestrijden.”

De Amerikaan Jeffrey Prins, woonachtig op de Churchill-laan reageert verbaasd. “Het is bizar en triest. Gandhi was heilig en juist heel vreedzaam. Hij heeft zich ingezet voor alle mensen en had altijd een open houding.” Prins merkt op dat vooral in eigen land, maar ook nu in Nederland de ‘nuance verdwijnt’: “Dan is het lastig discussiëren.”

Op de sokkel van het beeld staat ‘racist’ en ‘1312'.  Beeld Olaf Heyblom
Op de sokkel van het beeld staat ‘racist’ en ‘1312'.Beeld Olaf Heyblom

Het standbeeld werd op 2 oktober 1990 op de Churchillaan onthuld ter ere van de 121ste verjaardag van de Indiër. Het ontwerp is gemaakt door de in 2016 overleden beeldhouwer Karel Gomes. Het plan voor het beeld kwam destijds van de Hindoe-organisatie Triveda. Mahatma Gandhi wordt lopend afgebeeld, met zijn kenmerkende gewaad om het lijf, slippers aan de voeten, een boek in de ene hand en een stok in de andere.

Gandhi, een Indiaas politicus, stond vooral bekend om zijn strijd tegen ongelijkheid en koloniale overheersing. Helemaal onomstreden was hij echter niet. Zo zou hij zwarte Afrikanen ‘kaffers’ hebben genoemd, een racistisch scheldwoord. “Kaffers zijn in de regel ongeciviliseerd,” zou hij hebben gezegd volgens Joseph Lelyveld. De Amerikaanse biograaf schreef het boek ‘Great Soul: Mahatma Gandhi and his struggle with India’.

Black Lives Matter-protesten

Sinds de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en daaropvolgende wereldwijde Black Lives Matter-protesten is er veel discussie over straatnamen en standbeelden van personen met een koloniaal verleden. Overal ter wereld worden standbeelden van omstreden historische figuren neergehaald of beklad. Het is nog niet zeker of de bekladding van het Gandhi-beeld hiermee te maken heeft.

Een medewerker van de Kunstwacht maakt het beeld schoon. Beeld Olaf Heyblom
Een medewerker van de Kunstwacht maakt het beeld schoon.Beeld Olaf Heyblom
Volgens Pramod Sharma hebben buurtbewoners dit bord bij het beeld neergelegd. Beeld Olaf Heyblom
Volgens Pramod Sharma hebben buurtbewoners dit bord bij het beeld neergelegd.Beeld Olaf Heyblom
null Beeld Olaf Heyblom
Beeld Olaf Heyblom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden