Bedrijven mogen soms toch mensen ‘temperaturen’

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een beetje bakzeil gehaald. De privacywaakhond meldde afgelopen week nog in Het Parool dat het temperaturen van kantoorpersoneel volgens de privacyregels niet is toegestaan, nu blijkt er toch een maas in de regels te zitten.

De warmtecamera van flexwerkkantoor Tribes aan de Zuidas is onder voorwaarden toch toegestaan Beeld ANP
De warmtecamera van flexwerkkantoor Tribes aan de Zuidas is onder voorwaarden toch toegestaanBeeld ANP

Naar aanleiding van de plannen van Amsterdamse clubs om bezoekers te temperaturen en de wijze waarop flexkantoorverhuurder Tribes aan de Zuidas bezoekers met warmtecamera’s beoordeelt, reageerde de Autoriteit Persoonsgegevens gedecideerd: “Het is verboden om mensen met thermometers of thermische camera’s te controleren op koorts om zo gezondheidsgegevens te verwerken.”

Ook vrijwillig mag dat niet, zeker als het gaat om werknemers, bijvoorbeeld van bedrijven die bij Tribes huren. Daarbij is immers sprake van een ongelijkwaardige machtsverhouding.

Tribes stuurde de AP vervolgens een brief op poten. ‘Mensen gaan alleen op vrijwillige basis voor de camera staan en kunnen er makkelijk omheen lopen. We doen niks met de gegevens: wanneer de camera een verhoging detecteert, wordt een balkje rood. Mensen worden niet herkend door de computer, hoeven zich niet bekend te maken en de gegevens worden nergens opgeslagen. Ze gaan alleen op vrijwillige basis voor de camera staan.’

Privacyregels

De flexketen kreeg daarop de waakhond alsnog aan de telefoon. En nu zit er een klein beetje licht in de standvastigheid van de privacywaakhond. Als alleen maar temperatuur wordt afgelezen, er niks wordt opgeslagen, verwerkt of doorgegeven, dan gelden de privacyregels niet. En als de privacyregels niet gelden, dan is het geen zaak van de AP.

En dat is wat Tribes zegt te doen: bezoekers en werknemers van de aangesloten bedrijven de gelegenheid bieden hun eigen temperatuur te meten. Niet dat de privacywaakhond dat alsnog toejuicht. Want ook wanneer iets niet onder privacywet AVG valt, kunnen er privacybezwaren zijn.

Bijvoorbeeld als iemand na een temperatuurmeting niet naar binnen wordt gelaten. Of als een hele rij wachtenden de meting kan zien en conclusies trekt over de gezondheid van deze persoon. ‘Het enkel meten van temperatuur kan wel degelijk een onrechtmatige inbreuk zijn op de privacy en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.’

Privacybestendig

Tribes gaat desondanks door. “Ik wilde bij coronamaatregelen iets verder kijken dan bureau’s wat verder uit elkaar zetten,” zegt oprichter Eduard Schaepman. “We hebben van die warmtecamera’s gekocht, van wel tienduizend euro per stuk. Iedereen die binnenkomt wordt gemeten. Ben je te warm, dan vragen we je om naar huis te gaan. Desnoods meet de hostess het nog eens met een thermometer.”

Privacybestendig, vindt Schaepman. “We slaan die gegevens niet op. Je ziet alleen een poppetje met een temperatuur.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden