Bedreigde dominee IJburg gaat naar Monnickendam

Alexander Noordijk stopt als dominee van IJburg. De predikant, die de afgelopen jaren meermaals het doelwit was van bedreigingen en beledigingen, is aangesteld in Monnickendam.

Madelief van Dongen
Portret van Dominee Alexander Noordijk. Beeld Eva Plevier
Portret van Dominee Alexander Noordijk.Beeld Eva Plevier

De verhuizing staat los van wat er is gebeurd, aldus Noordijk. “Ik heb simpelweg een fulltimebaan aangeboden gekregen in Monnickendam. Daar was ik al acht maanden mee bezig. Maar het is fijn om op een nieuwe plek te beginnen, met nieuwe uitdagingen en een nieuwe gemeenschap.”

Bedreigingen

In februari deed de lhbtq-predikant van de kerkelijke gemeente De Binnenwaai aangifte van bedreiging en belediging nadat hangjongeren hem het leven zuur maakten. Ze bonsden op de ruiten, gooiden stenen, scholden hem uit en kwamen de kerk in om hem in de gaten te houden. “Jij moet naar het kerkhof,” riepen ze.

Het was niet de eerste keer dat de dominee werd bedreigd: in 2018 ontplofte er bijna een zware vuurwerkbom bij de woning van Noordijk en zijn man. Ze hoorden de daders net voor die de lont konden aansteken.

Buurtbewoners sprongen in de bres voor Noordijk: ze zetten een grote actie met regenboogvlaggen op en startten een petitie. Hartverwarmend, noemde Noordijk dat. “Ik ga IJburg zeker missen. Door alles wat er is gebeurd, is het probleem geadresseerd. Dat is gaaf. We moeten in dialoog met elkaar.”

Bubbel

Noordijk zegt veel te hebben geleerd van zijn tijd op IJburg. “We zitten in Nederland allemaal in onze eigen bubbel met onze eigen aannames. Maar om elkaar echt te zien en elkaars cultuur beter te begrijpen, moeten we uit die bubbel stappen. Dat is heel belangrijk en die ervaring neem ik mee naar Monnickendam.”

Aanstaande zondag is er een officieel afscheid gepland voor Noordijk. “Het is heftig, want ik moet een gemeenschap missen waar ik als jeugdwerker ben begonnen. Maar ik blijf een voorbijganger. En gelukkig zit ik niet zo ver van Amsterdam.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden