Amsterdam Bewaar

Basisschoolleraren staken op 5 oktober

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties.
Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties. © ANP

Leraren in het basisonderwijs leggen op 5 oktober het werk neer. Dat meldt vakbond CNV Onderwijs.

'Ik roep onze leden in het primair onderwijs op om te gaan staken op 5 oktober", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.

"De politiek moet nu echt over de brug komen, we willen een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs. De vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt zijn onvoldoende voor structureel beter onderwijs."

De vakbond maakt, samen met AOb, AVS, FvOv, FNV, de PO-raad en POinactie, deel uit van het PO-front. Het front organiseert een manifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag.

Het PO-front wil een structureel bedrag van 900 miljoen euro voor salaris en 500 miljoen voor het verminderen van werkdruk.

De afgelopen weken werden bedragen als '270 miljoen euro' en 'een substantieel bedrag' genoemd in Den Haag. Schueler: "Dat eerste bedrag is natuurlijk veel te weinig en de tweede toezeggingen is veel te vaag."

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Dat blijkt uit een peiling van de PO-raad onder de schoolbesturen in het primair onderwijs, die door zo'n driehonderd schoolbesturen is ingevuld.

Amsterdam
De PO-raad roept schoolbesturen op om medewerkers die deel willen nemen aan de staking op 5 oktober te steunen. 

In Amsterdam is nog niet duidelijk welke scholen meedoen, maar  waarschijnlijk legt een meerderheid van de leerkrachten het werk neer. Bij de vorige actie op 27 juni was dat ook het geval.

Voor de vakantie was er ook al een staking om de werkdruk te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan leerkrachten tegen te gaan. Die duurde maar een uur

Lees ook: 'We hoeven geen grotere auto, we willen een eerlijk salaris'