Basisschool De Schakel in Zuidoost krijgt eerste eigen minibos

Bij basisschool De Schakel in Zuidoost verrijst binnenkort het eersteTiny Forest van Amsterdam. Leerlingen planten donderdag de eerste van in totaal zeshonderd bomen.

Het Parool
null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems minibos dat verdroging tegengaat, water opslaat bij hevige regenval, verkoeling biedt op warme dagen en CO2 opslaat. De Schakel krijgt met zo’n bos naast het nieuw aangelegde schoolplein de primeur. De leerlingen hebben zelf de naam van het bos bedacht: The Woods.

Achterstand

De aanleg van het minibos is onderdeel van een groter plan van de gemeente om een achterstand in het herplanten van bomen in te halen. Deze maand moet voor iedere boom die uit de stad is verdwenen een nieuwe komen, 1500 in totaal. Stadsdeel Nieuw-West krijgt er 459 nieuwe bomen bij, Zuid 406, Oost 231, Zuidoost 147, Noord 124, West 101 en Centrum 22.

In Centrum worden onder andere op de Herengracht zeven bomen geplant op de plekken waar een storm vorig jaar zeven iepen velde. Dat de gemeente de komende jaren waarschijnlijk nog meer bomen moet herplanten, werd donderdagochtend nog eens duidelijk: drie monumentale bomen op de Leliegracht moeten gekapt worden omdat de kademuren dreigen in te storten.

Inspectie

De gemeente heeft in Amsterdam zo’n 300.000 bomen in beheer waarvan de gemiddelde levensduur 43 jaar is. De bomen worden iedere drie jaar geïnspecteerd of ze nog wel veilig zijn. Aan de buitenkant lijken bomen vaak op het oog stabiel, maar van binnen kan een boom ziek zijn of dood. Hierdoor ontstaat het gevaar dat ze omvallen en moeten er ieder jaar bomen uit voorzorg worden gekapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden