Badr K. inmiddels verdacht van drie moordaanslagen

Amsterdammer Badr K. (29) wordt inmiddels formeel verdacht van rollen bij niet twee, maar drie moordzaken: één liquidatie en twee mislukte moordpogingen in Amsterdam.

Paul Vugts
Onderzoek naar de schietpartij aan de Hoptille in Zuidoost.  Beeld Michel van Bergen
Onderzoek naar de schietpartij aan de Hoptille in Zuidoost.Beeld Michel van Bergen

Dat bleek donderdagmorgen uit een tweede inleidende inzitting in de veelvoudige moordzaak tegen K. en medeverdachte Rivelino V.

Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd bij de liquidatie van Shaquille Goedhart (24) op 2 mei dit jaar bij de flat Hoptille in Amsterdam-Zuidoost. Ook zou hij medeplichtig zijn aan de mislukte moordpoging in augustus 2018 op bedrijfsleider Sander de L. van spyshop Spy City in het Westelijk Havengebied – een zaak waarin justitie vorige week 20 jaar cel vorderde voor hoofdverdachte Marcel S. en 15 jaar voor zijn helper Quinzinho N. (21).

Op een tweede inleidende zitting in K.’s zaak maakte officier van justitie Saskia de Klerk bekend dat hij óók wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie in De Pijp op 12 juli 2018. In koffiezaak Today in de Dusartstraat raakte het belangrijkste doelwit die avond levensgevaarlijk gewond door kogels in zijn borst. Hij overleefde met geluk na spoedoperaties. Twee anderen werden in been en arm geraakt.

Het zwaargewonde slachtoffer was de Amsterdams-Pakistaanse crimineel A.I., die deel uitmaakte van een beruchte groep uit De Pijp. Welke rol justitie Badr K. toedicht bij die schietpartij, is nog niet bekendgemaakt. De recherche zoekt nog meerdere verdachten.

Extra bewijzen

Officier van justitie Saskia de Klerk somde donderdagmorgen extra bewijzen op waarin zij ziet dat Badr K. en Rivelino V. (27) met een derde betrokken waren bij de liquidatie van Shaquille Goedhart, mogelijk om een conflict in het drugscircuit.

Volgens justitie schoten Rivelino V. en de derde, voortvluchtige, verdachte Goedhart dood met drie kogels in hoofd en hals. Badr K. zou de Peugeot 308 hebben bestuurd waarin de schutters vluchtten.

Valse getuigenverklaringen

Vanuit de gevangenis zou K. via briefjes hebben geprobeerd medeverdachten te instrueren om valse getuigenverklaringen af te leggen en een alibi voor hem te construeren.

Advocaten Ferre Dijkers en Denise Wiedeman van Badr K. vroegen de rechtbank om zijn vrijlating omdat justitie volgens hen niet kan hardmaken dat er überhaupt een derde man in de vluchtauto zat, laat staan dat hij de bestuurder was.

Ferre Dijkers: “Eerder noemde de rechtbank de verdenkingen jegens Badr K. al mager. Wat ons betreft is die inmiddels onvoldoende om hem nog in de cel te houden.”

Vrijlating

Denise Wiedeman betoogde dat justitie ten onrechte aanvoert dat Badr K. vluchtgevaarlijk is omdat hij vaak in Spanje verblijft. Ze vroeg zijn vrijlating, in elk geval via een schorsing, ook opdat hij kan regelen dat hij zijn zoontje weer kan zien. Hij heeft ook hartklachten.

Ook advocaat Dominique Brouns van Rivelino V. wil dat hij wordt vrijgelaten omdat het bewijs tegen hem volgens haar steeds verder is geslonken. Hij zou niet lijken op de signalementen die getuigen van de schutters gaven. Brouns ziet vooral bewijs dat V. ontlast. “De verdenking is na vijf maanden voorlopige hechtenis domweg onvoldoende.”

De rechtbank wijst de verzoeken tot vrijlating af en houdt de verdachten in de cel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden