Awards voor zwarte rolmodellen in de zorg

Bij de uitreiking van de Black Achievement Awards in De Balie op donderdagavond is er vooral aandacht voor zwarte rolmodellen die werkzaam zijn in de zorg. Onder andere intensivist Helga Hart-Sweet en arts-microbioloog Ivar Lede vallen in de prijzen.

Madelief van Dongen
Intensivist Helga Hart-Sweet Beeld Twitter
Intensivist Helga Hart-SweetBeeld Twitter

“Met deze prijs zetten we de verhalen die niet worden verteld in de spotlight,” zegt John Leerdam, artistiek leider en projectleider van de Black Achievement Awards.

Sinds vijf jaar

De onderscheidingen worden sinds vijf jaar uitgereikt ter afsluiting van de Black Achievement Month, die dit jaar in oktober plaatsvond. De maand is in het leven geroepen om aandacht te genereren voor zwarte rolmodellen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse samenleving. NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, stelde in 2016 de Black Achievement Awards in ter honorering van jarenlange prestaties. Dit jaar was het thema Helden, waarbij er extra focus werd gegeven aan zwarte mensen die zich inzetten tijdens de coronacrisis.

Erkenning

“Op deze manier geven we een stukje erkenning aan de zwarte gemeenschap en laten we zien dat ze er toe doen,” vertelt Leerdam. “We willen een brugfunctie vervullen in de samenleving. We sluiten niemand uit, maar willen op een krachtige manier tonen wat mensen voor elkaar over hebben. En daarbij de talenten in onze eigen gemeenschap laten zien.”

Volgens Leerdam heeft 40 procent van de zorgmedewerkers een biculturele achtergrond. “Maar die zijn totaal niet in beeld geweest. Hoe kan dat? We zijn zelf op onderzoek uitgegaan en zijn hele bijzondere mensen tegengekomen. Daar hebben we een selectie van gemaakt.”

Prijzen

De awards gaan naar intensivist Helga Hart-Sweet, arts-microbioloog Ivar Lede en cateraar en restauranthouder Patrick Rechards.

Hart-Sweet, naast intensivist ook unitleider van de intensive care, wordt door de jury geprezen voor haar baanbrekende werk in het OLVG. Ze leidde niet alleen de medische afdelingen in haar eigen ziekenhuis, maar organiseerde ook webinars om de opgedane kennis te delen met ziekenhuizen in Suriname.

Voorbeeld voor jongeren

Ook arts-microbioloog Ivar Lede, die advies geeft over infectieziekten, valt in de prijzen. Lede ontwikkelde een methode die het mogelijk maakt om medische mondmaskers met UVC-licht te desinfecteren en te hergebruiken. ‘Met recht een voorbeeld voor jongeren in het algemeen en jongeren uit de zwarte gemeenschap in het bijzonder, die een carrière nastreven in de medische wereld,’ aldus de jury.

Cateraar en restauranthouder Rechards wordt door de jury geprezen vanwege ‘zijn goede zorgen voor de zorg’. Rechard had weinig werk tijdens de coronacrisis, maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, verzorgde hij gedurende zes maanden vrijwillig de lunch van ziekenhuispersoneel. “Dat zo iemand geen aandacht krijgt, is verbazingwekkend,” aldus Leerdam.

Leerdam: “Dit zijn heel bijzondere mensen die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet.” De organisatie hoopt bewustzijn te creëren over de weerspiegeling van zwarte mensen in de media of instanties zoals een raad van toezicht. “Zwarte mensen worden nog altijd onvoldoende gerepresenteerd. De noodzaak voor dit soort acties is er nog steeds.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden