live

Eerste herfststorm van het jaar raasde over de stad

Vandaag trekt de eerste herfststorm van het jaar over Nederland. Lees hier alle updates over het noodweer in en om Amsterdam. Stuur je stormfoto's naar ons via nieuwsdienst@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Opvallend rustige avondspits door storm

  De avondspits verloopt woensdag opvallend rustig. Bij Amsterdam ontbreekt de avondspits volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) zelfs volledig. "Er is geen enkele dagelijkse file'', aldus de VID, die stelt dat dit in de herfstperiode zeer uitzonderlijk is.

  Ook op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, die normaal rond 17.45 uur vol staat, staan geen noemenswaardige files. Landelijk gezien verwacht de VID dat sprake is van bijna de helft minder files dan normaal.

  De VID gaf eerder al aan te verwachten dat de avondspits rustiger dan normaal zou verlopen, omdat een deel van de forenzen vanwege de herfststorm van woensdag thuis bleef. De ochtendspits telde daardoor al de helft minder files dan normaal.

  Overigens waarschuwt de VID dat voor donderdagavond een natte spits wordt voorzien en dat er dan zomaar ruim 400 kilometer file kan staan.

 2. Storm over hoogtepunt heen

  De storm is over het hoogtepunt heen, en inmiddels geldt code geel. Er wordt nog wel gewaarschuwd voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

  De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht dat de avondspits rustiger dan normaal verloopt. De ochtendspits viel ook al mee. Volgens de VID heeft de storm ervoor gezorgd dat veel forenzen woensdag thuisbleven. "Zij mengen zich ook niet in de avondspits," aldus de VID.

 3. Een mooie dag

  Terwijl markten in de stad vandaag niet opgebouwd werden en zo wel meer in Amsterdam stil ligt, wordt er bij het oude pand van de V&D op het Buikslotermeerplein noest doorgewerkt. Een hoogwerker ging daar vanmiddag ‘gewoon’ de lucht in.

 4. Wc-cabines

  Op het Azartplein staan alle bomen nog overeind. De wc-cabines bleken minder stormvast.

 5. Windkracht neemt in loop van de dag af

  Op het moment geldt code oranje nog steeds, maar de komende uren zal de wind in kracht afnemen.

  Wel waarschuwt het KNMI weggebruikers tijdens de avondspits nog steeds rekening te houden met windstoten. Die zijn alleen lang niet meer zo heftig als die van vanochtend, toen er rukwinden van meer dan 100 kilometer per uur werden gemeten.

 6. Brandweer krijgt 38 meldingen

  De brandweer moet nog steeds regelmatig uitrukken voor stormschade. Inmiddels staat de teller op 38 keer. De brandweer heeft een overzichtskaartje gemaakt van alle meldingen.

 7. Problemen op de A10

  Een vrachtwagen is op de A10 in de problemen gekomen toen een windvlaag het dak van zijn oplegger trok. De politie was korte tijd ter plaatse om het verkeer in veilige banen te leiden.

 8. Rijksmuseum raakt boom kwijt

  In de tuin van het Rijksmuseum heeft een boom ook de strijd van de wind verloren. De boom viel vandaag om.