Amsterdam Bewaar

Auto moet in West plaatsmaken voor barbeque

In sommige straten in West wordt de snorscooter naar de rijweg verbannen
In sommige straten in West wordt de snorscooter naar de rijweg verbannen © Floris Lok

Het algemeen bestuur in West stemde dinsdag in met het voorstel om zogenaamde flexstraten in te zetten in West. Dat betekent onder andere dat er leefstraten komen, waar bewoners kunnen barbecueën in plaats van de auto parkeren.

Alle fracties, behalve de VVD West, stemden voor het initiatief van GroenLinks, D66, SP, Piratenpartij en de PvdA. De flexstraten moeten meer ruimte creëren voor fietsers en voetgangers. Dat gebeurt door het verbannen van scooters naar de rijweg, zoals al eerder bekend was, door meer ruimte te maken voor het parkeren van fietsen en door het invoeren van leefstraten.

Bewoners kunnen sinds deze week zelf hun straat voordragen als leefstraat, vertelt initiatiefnemer Ilana Rooderkerk, bestuurscommissielid voor D66 Amsterdam-West. "De weg wordt dan tijdens de zomervakantie een maand afgesloten, zodat er ruimte is voor de bewoners om samen op straat te leven en activiteiten te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan barbecueën, leesclubs of een sportcompetitie."

Bewoners
Dat moet uiteraard gebeuren in goed overleg met alle bewoners. Ook moet goed gekeken worden waar de leefstraten mogelijk zijn. "Doorgaande wegen zijn niet zo geschikt, maar er zijn genoeg doodlopende straten te bedenken, volgens Rooderkerk. Het initiatief ligt overigens volledig bij de bewoners. Ook het idee voor de flexstraten kwam van een bewoner, Mischa Woutersen, die op de Burgertop in Amsterdam zag hoe flexstraten al succesvol zijn in Haarlem en Gent.

De flexstraten zijn een proef waarbij in nauwe samenwerking met het college van b. en w. onderzocht wordt of de maatregelen effectief zijn en wat de gevolgen zijn. West wil niet wachten op de rest van Amsterdam maar gaat op zoek naar mogelijkheden om vooruitlopend op de structurele oplossing al lokale experimenten te starten, aldus een woordvoerder van het stadsdeel.