Amsterdam Bewaar

Asko/Schönberg schrapt concerten

Muziekgebouw aan 't IJ. Foto ANP
Muziekgebouw aan 't IJ. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Ensemble Asko/Schönberg heeft twee concerten in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam geschrapt. Het gaat om programma's met muziek uit de jaren twintig, onder leiding van respectievelijk Reinbert de Leeuw (8 maart) en Werner Herbers (1 mei).

Het ensemble geeft de schuld aan de door het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten opgelegde subsidiekorting van meer dan 400.000 euro.

''Ook in het volgend seizoen zal het aantal concerten aanzienlijk afnemen'', dreigt een woordvoerder. ''Het aandeel van Asko/Schönberg in de DonderdagAvondserie van het Muziekgebouw aan 't IJ loopt terug van zes naar vier producties en van de succesvolle serie Tijdgenoten van vier naar slechts twee programma's in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.''

Het ensemble zal zich volgens eigen zeggen noodgedwongen moeten concentreren op de samenwerking met Nederlandse partners zoals De Nederlandse Opera, de ZaterdagMatinee en het Holland Festival, en op de buitenlandse optredens in bijvoorbeeld Polen, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten. (ANP)