Asielzoekerscentrum Nieuw-West krijgt bijna 200 extra plekken

Het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan in Osdorp wordt tijdelijk uitgebreid met bijna 200 plekken.

Ruben Koops
Het azc aan de Willinklaan. Beeld Google Street View
Het azc aan de Willinklaan.Beeld Google Street View

Dat heeft het stadsbestuur besloten op voorspraak van wethouder Simone Kukenheim.

Onlangs deed het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een aanvraag om meer mensen te mogen huisvesten in de gebouwen van de voormalige sportopleiding aan de Willinklaan. Kukenheim schrijft dat een van de leegstaande sporthallen gereed wordt gemaakt om een groep van 50 asielzoekers te huisvesten. Ook worden er tijdelijk extra woonunits op het terrein geplaatst waar ruimte ontstaat voor nog eens 142 mensen. Daarmee zullen er de komende tijd rond de 700 mensen wonen in dit azc, dat in 2016 de deuren opende.

Het azc in Osdorp is tijdelijk, tot het nieuwe asielzoekerscentrum in de Houthavens gereed is, naar verwachting in 2024. Op deze plek komt ruimte voor maximaal 500 mensen.

5000 extra opvangplaatsen nodig

Volgens het COA zijn er dit jaar in heel Nederland zeker 5000 extra opvangplaatsen nodig in azc’s. Na een groeiende instroom begin 2019 heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moeite om het aantal asielaanvragen te verwerken.

Ook is het door de krappe woningmarkt steeds moeilijker voor gemeenten om het aantal statushouders, zoals asielzoekers met een verblijfsstatus worden genoemd, te huisvesten.

Ook in Amsterdam speelt dit probleem. In de eerste helft van 2020 moet voor 469 statushouders een plek gevonden worden, meestal in sociale woningbouw.

Inburgeringsproces

De gemeente heeft het COA gevraagd om in het azc Willinklaan zoveel mogelijk statushouders te plaatsen die al aan Amsterdam zijn toegewezen en wachten op een woning. Op die manier kan het inburgeringsproces meteen van start gaan.

Verschillende immigranten, verschillende locaties

In Amsterdam bestaat inmiddels een veelvoud aan opvanglocaties voor verschillende soorten immigranten.

Asielzoekerscentra zijn in de regel bestemd voor vluchtelingen die in Nederland een verblijfsstatus aanvragen. Zodra zij die status hebben, krijgen zij een woning toegewezen, bij bezwaarprocedures blijven zij in het azc.

Voor uitgeprocedeerden, ongedocumenteerden en illegalen die al in een ander land een aanvraag hebben lopen, zijn er plekken in de bed-, bad- en broodopvang. De gemeente werkt aan de opening van totaal 500 24-uursplekken waar deze groep migranten tot rust kan komen en kan werken aan terugkeer. Deze plekken worden verdeeld over een dozijn locaties in de stad.

In de koude wintermaanden is er ’s nachts ook nog winteropvang voor migranten die niet in aanmerking komen voor de bbb-opvang. Zij staan elke ochtend om 9.30 uur weer buiten, en kunnen dan overdag terecht in het Wereldhuis, verbonden aan de Evangelisch-Lutherse Diaconie.

Daarnaast worden er in Amsterdam ook regelmatig panden gekraakt door ongedocumenteerde en uitgeprocedeerde migranten. Momenteel verblijft een groep van enkele tientallen personen in de leegstaande parkeergarage Kempering in Zuidoost. Halverwege maart moeten zij dit gebouw verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden