Asiel Amsterdam merkt gevolgen lockdowns: meer mishandelde dieren

Het aantal mishandelde en verwaarloosde dieren is in het afgelopen coronajaar toegenomen, meldt dierenasiel DOA. Ook zijn er meer huisdieren met gedragsproblemen en ziektes als gevolg van broodfok.

Madelief van Dongen
null Beeld Stichting Big Boy
Beeld Stichting Big Boy

Het asiel heeft de cijfers van januari en februari 2020 vergeleken met dezelfde maanden van dit jaar. Vorig jaar waren er rond die tijd 3 gevallen van verwaarloosde dieren, 2 van mishandeling en 1 van broodfok. Een jaar later zijn dat 14 verwaarloosde en 7 mishandelde dieren, en 4 gevallen van broodfok.

Bij illegale broodfok worden dieren enkel uit winstoogmerk gefokt. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met het welzijn van het dier, wat kan resulteren in gedragsproblemen en onbekende medische dossiers. Volgens DOA kochten veel mensen tijdens de eerste lockdown hun huisdieren via platformen als Marktplaats. Onverstandig, vindt het asiel. “Steeds meer mensen die via onofficiële kanalen aan een dier zijn gekomen, kloppen nu bij DOA aan,” zegt woordvoerder Jeanine Kornmann.

In 2020 berichtte het asiel nog over een stijging in het aantal adoptieaanvragen. “Mensen zitten natuurlijk veel meer thuis,” zegt Kornmann. “In veel gevallen pakt dat goed uit, maar er is meer huiselijk geweld, ook naar de huisdieren toe.”

Meer dierenleed

Het asiel verwacht dat het huisdierenleed de komende maanden zal toenemen. Kornmann: “Er is veel minder sociale controle, waardoor gevallen van mishandeling en verwaarlozing later aan het licht komen.”

DOA adviseert mensen die een ‘probleemdier’ hebben contact op te nemen met het asiel. “Ook al heb je niet de juiste keuze gemaakt bij het aanschaffen van een dier of heb je een hulpvraag, kom gewoon naar ons toe. We zijn er om het dier en het baasje te helpen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden