Artis opent nieuw museum: niet over dieren, maar de mens

Na Micropia opent Artis eind volgend jaar een nieuw, tweede museum. Het Groote Museum gaat niet over dieren, maar over de mens als onderdeel van de natuur en zijn rol in de wereld.

Het Parool
De westzaal van het monumentale Groote Museum. Beeld ARTIS
De westzaal van het monumentale Groote Museum.Beeld ARTIS

“Je gaat op een emotionele expeditie, waarbij je je lichaam gebruikt door te zien, bewegen, voelen, ruiken, op een manier die nog niet eerder is gedaan,” zo legt projectleider en oud-directeur Haig Balian uit.

Er komen kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden, die de bezoeker aan het denken moeten zetten over maatschappelijke thema’s zoals circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid.

“Je spiegelt jezelf aan andere organismen als planten en dieren en wordt zo zelf onderdeel van het museum. Je ontdekt hoeveel dingen met elkaar te maken hebben, krijgt inzicht in jezelf en in de invloed die de mens op de wereld heeft.”

Werkplaats

Balian stelt dat de huidige coronacrisis duidelijk maakt dat mens en natuur niet te scheiden zijn en dat het museum daarmee relevanter is dan ooit.

Het Groote Museum bestaat uit een expeditie en een werkplaats. Dat laatste wordt een plek voor verdieping en interactie, met een dagelijkse programmering. Verschillende experts zullen hun kennis met bezoekers delen en ook worden meerdere malen per dag vrij toegankelijke workshops gegeven.

Het nieuwe museum wordt ondergebracht in het eerste museumgebouw van Nederland, daterend uit 1855. Het pand op het Artisterrein, dat momenteel wordt gerestaureerd, was sinds 1947 niet meer open voor het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden