Ook de dieren profiteren van het groen.

Artis is voortaan officieel een botanische tuin

Ook de dieren profiteren van het groen.Beeld ARTIS, Ronald van Weeren

Artis, opgericht in 1838, is de oudste dierentuin van Nederland. Sinds deze week is Artis een predicaat rijker: de dierentuin mag zich sinds woensdag namelijk officieel een botanische tuin noemen.

Dat ging niet zonder slag of stoot: de titel ‘botanische tuin’ wordt niet zomaar vergeven. Drie jaar lang gold Artis als aspirant-lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT).

Woensdag was er eindelijk witte rook. Ook Artis behoort nu tot het selecte clubje Nederlandse tuinen, in totaal 27 leden sterk. De tuinen beschermen verschillende soorten planten en bomen, waaronder soorten die bedreigd zijn, niet in Nederland voorkomen of zelfs helemaal niet meer in het wild bestaan.

Ook Artis heeft een aantal prachtexemplaren. De dierentuin, ruim 700 bomen rijk, kent bijvoorbeeld een zogeheten kunstmammoetboom, de hoogste boomsoort ter wereld. Ook biedt Artis plek aan de oudste boom van Amsterdam, de aan het eind van de achttiende eeuw geplante Heimans-eik.

Anne Frankboom

En ook bijzonder: in Artis staat een ‘zaailing’ van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit haar zolderraam in het Achterhuis zag. De bekende Anne Frankboom zeeg in 2010 neer, maar leeft wereldwijd voort via honderden stekjes.

Naast deze bijzondere bomen telt Artis, sinds 28 mei weer open voor alle bezoekers, ook verschillende tuinen. Zo is er een ‘Hollandse Tuin’, een ‘Japanse Paradijs Tuin’ en zijn er tuinen met 35.000 eetbare planten. Want ook de (vegetarische) dieren profiteren van al het groen in de dierentuin. Zij mogen die eetbare planten opeten.

De kustmammoetboom, de hoogste boom ter wereld. Beeld ARTIS, Ronald van Weeren
De kustmammoetboom, de hoogste boom ter wereld.Beeld ARTIS, Ronald van Weeren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden