Artis doet leeuwen weg vanwege coronacrisis

Artis neemt afscheid van zijn drie leeuwen, omdat de door de coronacrisis getroffen dierentuin geen geld heeft om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. “Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van Artis,” zegt directeur Rembrandt Sutorius.

Thomas Sijtsma
De leeuwen van Artis verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. Beeld ANP
De leeuwen van Artis verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk.Beeld ANP

De leeuwen verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. Sutorius zegt dat het niet anders kon. “Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn. Maar aangezien er geen perspectief is wanneer we wél een groter leeuwenverblijf kunnen realiseren en de mogelijkheid zich nu voordeed om de leeuwen bij elkaar te houden op een ruimere plek, hebben we hier toch toe besloten.”

De Amsterdamse dierentuin opende in 1838, een jaar later kwamen de eerste leeuwen. Nu wonen er nog drie leeuwen in Artis: twee leeuwinnen en een mannetje. De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen moet kosten, heeft het park nu niet.

Terugkeer

Sutorius sluit niet uit dat in de toekomst leeuwen terugkeren in Artis. “Er was al een nieuw verblijf ontwikkeld en de plannen zijn helemaal gereed. We wilden daar dit jaar mee starten, maar toen kwam corona en veranderde alles. Dit plan staat nu in de ijskast. Omdat we niet weten wat de toekomst brengt, we vorig jaar een enorm verlies hebben gemaakt en de vooruitzichten voor de komende jaren ook niet gunstig zijn, hebben we er geen zicht op wanneer we de plannen voor een nieuw verblijf voor de leeuwen weer kunnen oppakken.”

Eerder kondigde Artis aan twintig tot veertig banen te moeten schrappen. Als gevolg van de coronacrisis lijdt de Amsterdamse dierentuin een miljoenenverlies. In de 183 jaar sinds de oprichting van Artis is het dierenpark nooit dicht geweest, ook niet in de oorlogsjaren. In de zomermaanden, toen het park wel tijdelijk bezoekers kon ontvangen, was het toerisme in grote mate weggevallen.

Penibele situatie

Directeur Sutorius voorziet een tekort van 20 miljoen euro in de komende jaren. “Het kost 60.000 euro om Artis een dag draaiende te houden en we zijn door ons spaargeld heen. Artis is een icoon en dat willen we overeind houden. Daarom is de verhuizing van de leeuwen noodzakelijk.”

Het geld wordt uitgegeven aan de 80 gebouwen van Artis, waarvan er 27 rijksmonumenten zijn. Maar ook aan personeelskosten en voeding van de dieren. Daar staat momenteel geen bron van inkomsten tegenover. Deze penibele situatie leidt tot ingrijpende maatregelen.

“We are running out of options,” zegt Sutorius. “De reorganisatie was al heel pijnlijk. We moesten mensen ontslaan die al jaren in Artis werkten. Wat mij betreft komen hierna geen heftige beslissingen meer. We zijn veel meer dan alleen een dierentuin en vallen daardoor overal buiten. We zijn ook een botanische tuin en een museum. Ik hoop dat er mensen opstaan bij de gemeente, provincie en het rijk om ons te steunen.”

Door de coronacrisis is Artis voor de derde keer in een jaar tijd gesloten. Het aantal bezoekers in 2020 halveerde ten opzichte van een jaar eerder. De dierentuin verkocht zelfs 63 procent minder dagkaarten.

Sjaak Swart: ‘Het is bijna alsof Ajax weg zou gaan uit Amsterdam’

Mr. Ajax en oer-Amsterdammer Sjaak Swart liet zich donderdagochtend direct horen over het vertrek van de leeuwen uit Artis. Bij Goedemorgen Nederland zei hij ‘dat het nooit van zijn leven mag gebeuren’. “Het is een traditie. Het is bijna alsof Ajax weg zou gaan uit Amsterdam. Ik roep iedereen op om er wat aan te doen en de leeuwen te behouden.”

Swart zegt zich persoonlijk in te gaan zetten voor de dierentuin en de leeuwen. Zo wil hij bij bekenden langsgaan om te kijken of ze iets willen doneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden