Artis betaalde hackers geen miljoen euro aan cryptovaluta

Artis is vorige maand niet tegemoetgekomen aan de eis van 1 miljoen euro aan cryptovaluta die hackers hadden geëist bij een cyberaanval. Onderzoek heeft aangetoond dat bij de aanval voor zover bekend geen (persoons)gegevens zijn gestolen of ingezien, laat de Amsterdamse dierentuin weten. Het is nog niet bekend wie er achter de ransomware-aanval zit.

ANP
Artis: ‘Deze situatie maakt ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100 procent veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen.’ Beeld ANP /  ANP
Artis: ‘Deze situatie maakt ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100 procent veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen.’Beeld ANP / ANP

Volgens Artis lijkt het erop dat de actie niet was gericht op de dierentuin. De hackers zijn korte tijd in de systemen geweest. Door de aanval werkten sommige computersystemen tijdelijk niet en moesten twee musea op het terrein, Micropia en het Groote Museum, een dag de deuren dichthouden. De hack had geen invloed op de verzorging van de dieren.

‘We kunnen stellen dat de cyberaanval is afgewend,’ aldus de dierentuin. ‘Toch maakt deze situatie ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100 procent veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen.’ Artis laat zich nu adviseren door een specialist op het gebied van cybersecurity, onder meer om een dergelijke aanval in de toekomst te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden