Arrestatie na schop tegen het hoofd van 16-jarige jongen in Zaandam

Een 16-jarige verdachte uit Zaandam is afgelopen weekend opgepakt in het onderzoek naar een gefilmde mishandeling bij de Jagersplas in Zaandam.

Daniël Mol
De 16-jarige Yanil kreeg een harde trap tegen zijn gezicht.  Beeld Facebook
De 16-jarige Yanil kreeg een harde trap tegen zijn gezicht.Beeld Facebook

Het filmpje waarop te zien is hoe een 16-jarige jongen tegen zijn hoofd wordt geschopt, is vele malen gedeeld op sociale media. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Zaandammer van poging tot doodslag, meldt het OM woensdag.

De verdachte is op zaterdag 4 juli gearresteerd en maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot dat de verdachte niet langer vast hoeft blijven te zitten maar het verloop van het onderzoek onder voorwaarden in vrijheid af mag wachten.

In het onderzoek naar het incident op zondag 21 juni is ook een 13-jarige jongen uit Zaandam als verdachte gehoord, omdat hij het moment waarop het slachtoffer werd geschopt, heeft gefilmd.

Video

Op de video is te zien hoe Yanil met acht vrienden aan het kaarten is aan de Jagersplas, een bekend natuur- en recreatiegebied bij Zaandam. Op het moment dat hij even verderop iets wil vragen aan twee vriendinnen, lopen drie onbekende jongens voorbij die racistische dingen beginnen te roepen. Yahil werd onder meer ‘kankerchino’ en ‘kankerchinees’ genoemd.

De jongens lopen voorbij en aanvankelijk lijkt het erop dat de boel gesust is, totdat ze met meerdere jongeren terugkomen. Een van jongens uit de groep pakt een losliggende telefoon in de veronderstelling dat het de telefoon van Yanil is. Het toestel blijkt van een vriendin, maar Yanil eist van de jongens dat ze de telefoon aan haar teruggeven. Yanil pakt de telefoon af, maar daar zijn de jongens niet van gediend. Als Yanil onder dwang zijn excuses maakt krijgt hij een harde trap in zijn gezicht.

Of de daders een racistisch motief hadden om de jongen te mishandelen is onderwerp van een onderzoek, meldt de politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden