Amsterdam Bewaar

Architect maakt kartonnen slaapkamer voor thuislozen

Architect maakt kartonnen slaapkamer voor thuislozen
© Bart Rurenga

Ingeklemd tussen twee woningen in de Tuinstraat in de Jordaan is zaterdag - op drie meter hoogte - een kartonnen slaapkamer gebouwd waarin thuislozen kunnen overnachten.

De slaapkamer, die volledig van verlijmd karton is gemaakt, is onderdeel van het afstudeerproject van architectuurstudent Patrick Roegiers (30), en blijft er voor een week staan.

Met zijn afstudeerproject wil hij de daklozenproblematiek in Amsterdam onder de aandacht brengen en laten zien waar in de stad nog ruimte en middelen zijn deze groep in de binnenstad een plek te geven of hulp te bieden. Zo zette hij eerder de Dapperkeuken op, waarbij hij met een groep anderen met 'afval' van de Dappermarkt voor daklozen uit het Oosterpark kookte.

"Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde basisbehoeftes vervuld moeten worden om mentaal en fysiek sterk genoeg te zijn om zelfstandig te worden," zegt Roegiers.

Stress
Ter voorbereiding op zijn project leefde hij een week op straat en had veel contact met daklozen. "Ik kwam erachter dat daklozen vaak erg gehecht zijn aan hun buurt, met hun eigen vrienden. Omdat het verboden is om op straat te slapen, moeten zij als ze niet in de opvang terechtkunnen uitwijken naar buiten de stad. Dit levert elke dag stress op." 

De kartonnen slaapkamer, of 'bedsteeg' zoals Roegiers zijn creatie noemt, zou een oplossing kunnen bieden. Door op en in onbenutte stegen dergelijke duurzame slaapkamertjes te plaatsen, kunnen daklozen rustig en veilig overnachten, op loopafstand van hun eigen buurt. "Er zijn honderden onbenutte stegen in de stad waar dit ook gedaan kan worden."

Privé-eigendom
De steeg waar de slaapkamer is gebouwd is privé-eigendom van de bewoner van het aanpalende huis. Die deed volgens Roegiers graag mee. "In de eerste plaats blijft het bij dit ene huisje, maar hopelijk weet ik de juiste mensen te overtuigen. Ik heb maar een steeg nodig om mijn punt te bewijzen."

Roegiers gaat deze week zelf elke avond in de buurt van de slaapkamer op zoek naar een dakloze die in de slaapkamer mag slapen. Hij zal er ook zelf op toezien dat deze persoon na de avond weer weggaat. "Maar als dit idee verder uitgewerkt zal worden zouden de bestaande daklozenorganisaties deze rol op zich kunnen nemen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.