Arbitrage om tekorten jeugdzorg, Kukenheim teleurgesteld in Den Haag

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept arbitrage in voor het oplossen van een geschil met het kabinet over de tekorten in de jeugdzorg. Wethouder Kukenheim (Zorg) is teleurgesteld dat overleg met het rijk vooralsnog tot niets leidde: ‘Deze situatie is onhoudbaar én sterk verergerd door de coronacrisis.’

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gemeenten hebben vorig jaar tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro meer aan jeugdzorg uitgegeven dan ze hiervoor van het kabinet kregen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zei eerder dat dit onder meer komt omdat kinderen steeds langer hulp ontvangen en steeds meer kinderen in de hulpverlening zitten.

Jeugdzorg

In een brief aan de raad schrijft de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg) dat de gemeente teleurgesteld is en dat het van belang is dat de tekorten in de jeugdzorg prioriteit zijn voor het demissionaire kabinet en straks tijdens de kabinetsformatie. ‘Deze situatie is namelijk onhoudbaar én sterk verergerd door de coronacrisis.’

De wethouder maakt zich ook zorgen over de aanvullende financiële besparingen die worden onderzocht, zoals het schrappen van preventie. Kukenheim is ook tegen het invoeren van een eigen bijdrage, want kinderen zouden voor noodzakelijke hulp niet afhankelijk moeten zijn van de portemonnee en keuzes van hun ouders.

Amsterdam ligt al langer met Den Haag in de clinch over de tekorten in de jeugdzorg. In 2015 legde het kabinet jeugdzorg op het bordje van de gemeenten, en kortte tegelijkertijd het budget met 450 miljoen per jaar. Volgens de VNG zouden gemeenten er juist 490 miljoen euro per jaar bij moeten krijgen om de groei van het aantal patiënten op te vangen.

In 2019 moest Amsterdam flink bezuinigen op jeugdzorg, waardoor minder kinderen hulp kregen en de wachtlijsten groeiden. VNG sloeg alarm over de tekorten, waarop het kabinet eenmalig 350 miljoen euro extra uittrok, plus 190 miljoen in drie jaar daarna. Dat noemde Kukenheim destijds een ‘dramatisch bod’.

Tekorten

De gemeenten hebben donderdag met een afvaardiging van het kabinet over de tekorten op de jeugdhulp gesproken. “Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor een structurele oplossing op de lange termijn. Helaas heeft dit overleg tot onvoldoende resultaat geleid,” aldus de VNG.

VNG-directeur Leonard Geluk laat weten dat de gemeenten via arbitrage willen bereiken dat er meer geld voor de gemeenten komt. “Maar we moeten ook samen met het rijk werken aan een verbetering van het jeugdzorgstelsel.”

Zoals, schrijft Kukenheim, het vereenvoudigen van het jeugdstelsel om kosten te besparen en het strakker kijken naar instellingen die te veel winst maken of bestuurders te veel uitbetalen.

Zorgen

Het uitblijven van een akkoord tussen het Rijk en de gemeenten over de aanpak van de problemen baart voorzitter Hans Spigt van Jeugdzorg Nederland zorgen. Hij legt uit dat zolang gemeenten grote tekorten hebben, dit gevolgen heeft voor de tarieven van met name de organisaties die hulp bieden aan de kinderen met de meest complexe problemen.

“Die verkeren in steeds zwaarder financieel weer. Dat blijkt uit onderzoek na onderzoek,” aldus Spigt in een column op de website van Jeugdzorg Nederland. “Onze professionals verdienen goede arbeidsvoorwaarden en die staan enorm onder druk. Er zijn faire tarieven nodig om te investeren in vernieuwing en professionalisering.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden