Nieuws

Arbeidsinspectie grijpt in bij bagageafhandelaars op Schiphol

De zes bedrijven die de bagageafhandeling op Schiphol regelen, moeten per direct hulpmiddelen inzetten voor medewerkers die zwaar sjouwwerk doen, heeft de Arbeidsinspectie bepaald. Daarbij moet het afhandelen van bagage in de bagagehallen volgens de inspectie binnen twee jaar geautomatiseerd dan wel gemechaniseerd zijn.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Door een tekort aan personeel bij de bagageafhandeling op de luchthaven liepen vorig jaar vluchten regelmatig vertraging op. Koffersjouwers konden het werk niet meer aan en raakten overbelast. Daardoor raakten koffers zoek of moesten passagiers lang wachten op hun koffers. Nog steeds hebben de afhandelbedrijven grote moeite om voldoende personeel te vinden. Dat is een van de redenen dat Schiphol voor de periode tot en met de meivakantie nog beperkingen heeft ingesteld voor het aantal reizigers dat kan vertrekken.

‘Bij alle bagageafhandelaren worden onvoldoende maatregelen genomen om de fysieke belasting te verminderen,’ meldt de Arbeidsinspectie dinsdag. Het gaat bijvoorbeeld om het ontbreken van geautomatiseerde systemen in bagagekelders. Ook zijn er niet altijd tilhulpen aanwezig, of wordt er niet op toegezien dat deze ook echt worden gebruikt door de werknemers.

Tilhulpen

‘Uit gesprekken met werknemers is onder andere gebleken dat de aangeboden tilhulpen in de praktijk niet voldoen of dat het gebruik ervan vertraging oplevert,’ aldus de Arbeidsinspectie. Ook op de platforms, waar het laden en lossen van vliegtuigen plaatsvindt, wordt onvoldoende gebruikgemaakt van hulpmiddelen. ‘Daar is sprake van structurele fysieke overbelasting.’

De Arbeidsinspectie heeft de bagageafhandelaren dinsdag op de hoogte gebracht van de opgelegde eisen. Die moeten volgens de instantie worden nageleefd. ‘Weliswaar hebben de bedrijven het recht om bezwaar aan te tekenen tegen deze eis, maar dat heeft juridisch gezien geen opschortende werking.’

Zwaar sjouwwerk

Het is al langer bekend dat werknemers van bagage- en vrachtafhandelaars op Schiphol nog vaak te zwaar tilwerk moeten doen. De afhandelaars, Schiphol en de inspectie spraken jaren geleden al af dat overmatig zwaar sjouwwerk verleden tijd zou zijn.

Schiphol laat in een reactie weten ‘alles in het werk te zullen stellen’ om de bagageafhandeling ‘zo snel mogelijk’ te automatiseren, dan wel te mechaniseren. Volgens de luchthaven is op dit moment ongeveer 75 procent van de bagagekelders uitgerust met tilhulpen. ‘Afhandeling van alle bagage automatiseren/mechaniseren is een grote opgave. Schiphol kent wereldwijd geen luchthaven waar de bagageafhandeling volledig is geautomatiseerd en ook uit gesprekken met potentiële leveranciers komt het beeld naar voren dat het ambitieus is,’ stelt Schiphol.

‘Het is jammer dat het de sector, inclusief wijzelf, niet lukt om dit uit onszelf echt op te lossen en dat de Arbeidsinspectie eraan te pas moet komen,’ aldus de luchthaven.

Vakbond FNV kondigde eerder dit jaar aan een collectieve rechtszaak te starten namens werknemers om schadevergoeding te krijgen voor het te zware werk. Volgens de bond hebben gedupeerden van de slechte arbeidsomstandigheden zich massaal gemeld.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden