PlusNieuws

Applaus voor Extinction Rebellion na bestormen toneel Internationaal Theater Amsterdam

Een voorstelling in Internationaal Theater Amsterdam is dinsdagavond kort ‘verstoord’ door activisten van Extinction Rebellion. De demonstranten, die zich op het podium uitkleedden, kregen applaus toe.

Marijne Beijen
Actievoerders van Extinction Rebellion beklommen na afloop van een voorstelling in de Amsterdamse Schouwburg het toneel. Beeld Extinction Rebellion
Actievoerders van Extinction Rebellion beklommen na afloop van een voorstelling in de Amsterdamse Schouwburg het toneel.Beeld Extinction Rebellion

In het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen de Stadsschouwburg Amsterdam) speelde toneelgroep De Warme Winkel de voorstelling Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or voor een uitverkochte zaal. Aan het einde van de voorstelling, die gaat over mogelijke antwoorden op overbevolking, beklommen vier activisten van Extinction Rebellion het podium, waar ze zich uitkleedden. Ook hielden ze een groot spandoek omhoog met daarop ‘Planeet boven poen’.

Volgens een woordvoerder van de Stadsschouwburg ontstond er geen commotie vanwege de actie. “De actievoerders voerden hun actie uit na afloop van de voorstelling, en niet tijdens. Het publiek applaudisseerde er hard voor. Ze wisten volgens mij ook niet helemaal of het nou bij de voorstelling hoorde of niet.” De activisten riepen de aanwezigen ook op te stemmen tijdens de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen van woensdag.

Volgens Stefanie Wels van Extinction Rebellion was het voor de actiegroep een ‘grappige avond’. “Wij krijgen normaal nooit applaus.” Na een paar minuten op het podium vertrokken de activisten weer. Het publiek kreeg een bedankje.

Afgelopen november werd een concert in het Concertgebouw nog onderbroken door de actiegroep. Tijdens een uitvoering van Verdi’s Requiem klom actievoerder Sebastiaan Vannisselroy op een stoel om in een speech aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. Dat verliep iets minder gemoedelijk: de demonstranten werden toen door mensen uit het publiek de zaal uit gesleurd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden