Anti Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie doet aangifte van doodsbedreiging

Jerry Afriyie, de oprichter van Kick Out Zwarte Piet, wordt bedreigd. Dat laat hij weten op Twitter. De activist heeft zaterdagmiddag aangifte gedaan.

Het Parool
Jerry Afriyie tijdens het antiracisme-protest in het Nelson Mandela Park in Zuidoost. Beeld ANP
Jerry Afriyie tijdens het antiracisme-protest in het Nelson Mandela Park in Zuidoost.Beeld ANP

‘We gaan de volgende fase in. Mijn gezin wordt bedreigd, omdat ik samen met anderen tegen racisme strijd. Er zijn gemeenten die pas over 10 jr zwarte piet-racisme willen gaan aanpakken. Dit betekent dat racisten tot 10 jr de kans krijgen om hun plan uit te voeren. Let it sink in!’, schrijft Afriyie, met een screenshot van de brief waarin zijn gezin met de dood wordt bedreigd.

De dreigbrief is ondertekend door ‘Pegida Afd. Noord’. Pegida Nederland heeft in een post op Facebook afstand genomen van de dreigementen. ‘Hoe wij ook met Jerry Afriyie van mening verschillen, wij zullen nooit dit soort laffe, bedreigende, racistische brieven aan iemand sturen! Van de inhoud nemen wij dan ook duidelijk afstand,’ schrijft de anti-immigratiebeweging. Ze zeggen dat er misbruik is gemaakt van de naam Pegida en dat dat wel vaker gebeurt.

De politie Amsterdam zegt contact te hebben gehad met Afriyie, die zaterdagmiddag aangifte van de bedreiging deed. De politie neemt de zaak ‘zeer serieus’ en doet onderzoek naar de afzender van de brief.

‘Raciale karikatuur’

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kondigde een week geleden aan op 7 november 2020 in Gouda en negentien andere plaatsen in Nederland te demonstreren voor een zwarte piet vrij Sinterklaasfeest. Dat zal gebeuren tijdens de intocht. KOZP wil af van de ‘raciale karikatuur zwarte piet’.

Een bijeenkomst van de actiegroep in Den Haag werd begin november hevig verstoord. De politie hield vijf verdachten aan met leeftijden tussen 13 en 37 jaar.

Het incident maakte veel los bij de KOZP-voorman. Desondanks bleef hij strijdbaar. ‘Want met geweld krijg je ons niet stil’, schreef hij op Facebook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden