PlusRechtbankverslag

Anti-Israëldemonstrant met kakkerlakvlag vrijgesproken van belediging

De bekende anti-Israëldemonstrant Robert-Willem van N. (64) is vrijgesproken van het opzettelijk beledigen van Joden en Israëliërs. De man stond vrijdag terecht voor het tonen van een Israëlische vlag op de Dam in 2018 waarop de davidster was vervangen door een kakkerlak.

Hanneloes Pen
Robert-Willem van N. protesteert al jaren in zijn scootmobiel op de Dam.  Beeld Michaël Jacobs
Robert-Willem van N. protesteert al jaren in zijn scootmobiel op de Dam.Beeld Michaël Jacobs

Het Openbaar Ministerie stelde de strafvervolging tegen Van N. in.

De rechtbank ziet het protest als een uiting tegen de staat Israël en het politieke beleid. Dat is volgens de rechtbank ook te zien op de teksten die Van N. bij zich draagt: ‘Free Palestina’ en ‘Boycot Israël’. “De uitlatingen zijn niet gericht tegen de Joden of tegen de Israeliërs,” aldus de rechtbank.

“Joehoe,” roept een naar de rechtbank meegekomen kennis van Van N. als de uitspraak is gevallen.

Van N. protesteert al jaren in zijn scootmobiel op de Dam. Hij zegt op te komen voor de Palestijnse zaak. Tijdens een pro-Palestinademonstratie op 7 juni 2018 toonde hij de vlag met de kakkerlak. De afbeelding heeft hij van internet gehaald. Tegen de politie verklaarde hij dat hij ‘een hekel heeft aan Israël, maar niet aan de Joden’.

Aangifte

Michaël Jacobs (69), tweede generatie slachtoffer van de Holocaust, heeft al tientallen keren aangifte van antisemitisme en discriminatie gedaan tegen anti-Israëldemonstranten, zoals Van N. Het OM heeft Van N., die in 2017 een nazivlag (een rode vlag met daarop een zwart hakenkruis) bij zich droeg, hier nooit eerder voor vervolgd.

“Mijn cliënt deed hierover zijn beklag bij het gerechtshof, maar het werd gezien als vrijheid van meningsuiting,” zegt Ronnie Eisenmann, advocaat van Jacobs.

Het OM vervolgde Van N. dit keer wel voor de kakkerlak op de vlag. ‘Het recht op demonstreren is een groot goed. Helaas is het de laatste jaren noodzakelijk gebleken om de orde en veiligheid op de Dam te bewaren (...) ‘, aldus het OM in zijn requisitoir tijdens de zitting van 30 april. Over en weer maken demonstranten voor de Palestijnen en demonstranten voor Israël ‘elkaar het leven zuur, stelde het OM. Wekelijks waren er aangiftes van van smaad, laster, mishandeling, belediging, bedreiging en vernieling.

Eisenmann vroeg om Van N. een geldboete van 1500 euro op te leggen en een schadevergoeding van 5000 euro te betalen aan zijn cliënt. “De gedragingen van Van N. hebben een enorme impact op de levensvreugde van Jacobs.”

Geldboete

De officier eiste in de zitting van twee weken geleden een geldboete van 500 euro, waarvan 400 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Met deze eis wilde de officier de verdachte en anderen duidelijk maken dat het ‘een brug te ver is’ om mensen uit te maken voor ongedierte.

Demonstreren is een recht, maar het moet niet ontsporen en anderen onrecht aandoen, aldus de officier. “En zeker niet Joden in de stad waar zulk een onheil over hen heen gekomen is en zeker niet op de plek waar dat onheil met een Nationaal Monument wordt herdacht.”

Het Cidi en het Centraal Joods Overleg (CJO) schreven eind 2018 een brief naar burgemeester Halsema. Ze vroegen om een verbod van de Palestijnse demonstraties op de Dam, vooral vanwege de locatie bij het Nationaal Monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Ook vroegen ze destijds om strafvervolging van een pro-Palestijnse demonstrant wegens het schreeuwen van antisemitische teksten.

Eisenmann: ‘Heel teleurstellend’

Heel teleurstellend, zegt advocaat Eisenmann over de uitspraak. “Een kakkerlak is iets dat je moet verdelgen. Het is zonneklaar dat Van N. met de vlag het doel had de Joden en Israëliërs te beledigen. Hij haalt dat bord speciaal tevoorschijn als Israëlische toeristen hem aanspreken op de Dam, puur om te choqueren. Dat heeft hij zelf verklaard ter zitting” aldus Eisenmann.

Jacobs noemt de uitspraak ‘persoonlijk teleurstellend’. “Maar het is wel een eerste vervolging, na mijn inmiddels tegen de vijftig aangiftes. Dit is een belangrijke eerste stap,” zegt Jacobs die juridisch blijft strijden tegen dit vermeend onrecht.

null Beeld Michaël Jacobs
Beeld Michaël Jacobs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden