Amstelveen zet een nieuw middel in om het hoge aantal inbraken terug te dringen: een anti-inbraakteam, met onder anderen voormalig politieagenten, gaat de wijk in.
"Ons werk bestaat voor een deel uit zelf de buurt ingaan en onderzoek doen als er ergens een inbraak is gepleegd. Wij surveilleren ook, bijvoorbeeld vanuit de auto of een bushokje," zegt Marco, een van de voormalig politieagenten die onderdeel zijn van het anti-inbraakteam.
Samen met voormalig marechaussee Ron is hij verantwoordelijk voor het werk in de buurt. Omdat ze in de buurt niet herkenbaar willen zijn, geven ze alleen hun voornamen.
Ze surveilleren onder andere op plekken waar veel auto-inbraken voorkomen, zoals de parkeergarage naast het Amstelveen Stadshart. Marco gebaart naar het plafond van de garage. "We gaan naar een locatie zoals deze om te zien wat er aan preventie kan worden gedaan. Hier hangen te weinig camera's. Ook is er een ingang voor voetgangers waar iedereen gewoon naar binnen kan lopen."
Wij richten ons op de 'high impact crime', dat zijn woninginbraken, auto-inbraken, straatroof en overvallen," zegt Frank. Hij werkte vroeger bij de politie van Amstelveen en kent de gemeente dus goed.
"Er zijn in verschillende buurten met verschillende soorten woningen, andere inbrekers actief. Je hebt inbrekers die het slot forceren en inbrekers die bijvoorbeeld met een koevoet binnenkomen."
Inbraken komen volgens hem niet overal even veel voor. "Vorige zomer was er een golf in Westwijk. Die wijk is heel bereikbaar over de weg en met het openbaar vervoer. Over het algemeen staan er koopwoningen en hebben bewoners daar wat te besteden, dus er valt veel te halen."
Naast het werk in de buurt, speelt veel van het werk van het team zich af op kantoor. "We krijgen informatie van het opsporingsapparaat van de politie en daarnaast vergaren we zelf informatie. Dat koppelen we aan elkaar en daar komt dan een beeld uit van de werkwijze die wordt gebruikt en waar het gebeurt. Daarmee gaan we aan het werk," zegt Frank.
Whatsappgroepen
Naast hun eigen speurwerk heeft het team intensief contact met de buurt via Whatsappgroepen. "In die groepen zitten bewoners, politie en wijzelf, zodat we gelijk op de hoogte zijn als er iets speelt," zegt Ron. "Buurtbewoners kunnen het melden als ze iets verdachts zien. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die drie uur bij een bushokje staat te roken."
Ook heeft het team het wat moeilijker gemaakt voor inbrekers om de buit door te verkopen. Winkels die tweedehands spullen doorverkopen, moeten dat nu registreren bij een digitaal opkopersregister. Dus als er een nieuwe iPad binnenkomt, dan moet de opkoper dat in de app zetten en gaat er een verplichte wachttijd van vijf dagen in. De boa's die met het team samenwerken, zullen bij opkopers gaan checken of ze ook daadwerkelijk de spullen die ze kopen in het register plaatsen.
Het anti-inbraakteam is opgezet door wethouder Herbert Raat (VVD). "We moesten het aantal inbraken terugdringen, en het korps heeft al te veel andere werkzaamheden. Dit team moet voor hen een aanvulling zijn." Raat denkt dat het team ook goed kan werken als preventiemiddel voor inbraken. "Uiteindelijk willen we ook zorgen dat inbrekers weten dat dit team er is, en dus dat ze gepakt kunnen worden."
900 inbraken in 2018
In 2018 werd in totaal 900 keer ingebroken in Amstelveen. 400 van deze inbraken waren in woningen, de andere 500 in auto's. In omliggende gemeentes ging het aantal inbraken omlaag in vergelijking met het jaar ervoor, maar in Amstelveen was dit amper het geval.
In november vorig jaar maakte Amstelveen bekend de komende drie jaar 300.000 euro uit te trekken voor het anti-inbraakteam dat de politie gaat ondersteunen. De politie had toen nog maar één surveillanceauto rondrijden op doordeweekse avonden.