Amsterdam Bewaar

Andreaspenning voor Michel Waterman

Michel Waterman, oud-directeur van Joods Educatief Centrum Crescas.
Michel Waterman, oud-directeur van Joods Educatief Centrum Crescas. © Charlotte Odijk

Michel Waterman kreeg vrijdag de Andreaspenning voor zijn inspanningen om het Joods erfgoed openbaar toegankelijk en beschikbaar te maken.

Waterman, die vorig jaar stopte als directeur van Joods Educatief Centrum Crescas,  ontving de gemeentelijke onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Eric van der Burg bij het zorgcentrum Beth Shalom in Zuid.

Onder zijn leiding heeft het centrum zich ontwikkeld tot een laagdrempelig kennisinstituut voor Joods Nederland waar jaarlijks ongeveer 800 cursisten deelnemen aan 60 verschillende activiteiten.

Het instituut initieerde vele opbouwende cursussen, publicaties en webpublicaties die in sommige gevallen leidden tot uniek wetenschappelijk onderzoek.

Ook stond hij aan de wieg van de digitale bibliotheek van Crescas met een collectie van Nederlands-Joodse schrijvers, die 500 boeken telt die jaarlijks duizenden keren worden gedownload.

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling en voor mensen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.