Nieuws

Andreaspenning Amsterdam voor oprichter geheugenpoli migranten

Klinisch geriater Jos van Campen (62), een van de oprichters van de geheugenpoli voor mensen met een migratie-achtergrond, heeft de Andreaspenning van de stad Amsterdam gekregen.

Malika Sevil
Klinisch geriater Jos van Campen. Beeld Jelmer ten Hoeve
Klinisch geriater Jos van Campen.Beeld Jelmer ten Hoeve

Van Campen kreeg deze onderscheiding dinsdagavond tijdens zijn afscheidsborrel van wethouder Shula Rijxman voor zijn verdiensten voor de stad.

Van Campen noemt de onderscheiding ‘eervol en een heel grote verrassing’. Hij dacht een afspraak met de bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch van het OLVG te hebben, maar die lokte Van Campen mee naar een plek waar familie, vrienden, collega’s en de wethouder hem verrasten.

Taalbarrière

De laatste jaren werkte Van Campen voor het OLVG, maar hij begon in 1997 in het Slotervaartziekenhuis. Hij zag daar dat de testen die werden gebruikt om dementie te diagnosticeren helemaal niet goed pasten bij de eerste generatie migranten uit niet-westerse landen. Er was een taalbarrière en bij testen waarbij mensen foto’s van objecten moesten onthouden, werden bepaalde voorwerpen niet herkend. Die mismatch vertroebelde de resultaten van het onderzoek.

Onlangs zei Van Campen daarover in deze krant: “De testen waren afgestemd op witte opgeleide Amerikaanse mensen, waardoor we te makkelijk – en soms onterecht – bij niet-westerse migranten de diagnose dementie stelden.”

Samen met psycholoog Miriam Goudsmit maakte hij er werk van: ze ontwikkelden de Cross Culturele Dementie screening (CCD), een test die de taal- en cultuurbarrière poogt te omzeilen. Inmiddels is de geheugenpoli een van de weinige plekken in het land waar het hele team gespecialiseerd is in deze patiëntenpopulatie, van geriater tot psycholoog en van ergotherapeut tot maatschappelijk werker. Ook worden er tolken ingehuurd en zijn de instructies voor de testen in zes verschillende talen ingesproken.

Aanjager levenseindezorg

Toen het MC Slotervaart in 2018 omviel, verhuisde Van Campen met de afdeling geriatrie, inclusief de geheugenpoli, naar het OLVG. De geriater is ook een van de aanjagers van de nieuwe OLVG-werkgroep ‘levenseindezorg voor mensen met een migratie-achtergrond’. Zijn collega’s noemen hem creatief, enthousiast en volhardend.

Van Campen (62) stopt weliswaar als geriater, maar gaat wel door met het onderzoek op dit vlak. “Deze groep gaat niet naar het Malieveld om de eigen rechten op te eisen, dus dan is het logisch en belangrijk dat anderen voor hen opkomen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden