Nieuws

Amsterdamse vaccinatiegraad blijft achter op landelijk gemiddelde

De vaccinatiegraad in de grote steden en de Biblebelt blijft achter op de rest van Nederland. Dat blijkt uit het meest recente OMT-advies. In Amsterdam is 68 procent van de door de GGD uitgenodigde 65-plussers komen opdagen voor een prik. In sommige wijken ligt dat percentage nog lager.

Sander van Mersbergen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In grote steden als Amsterdam en Rotterdam ligt de vaccinatiegraad achter op het landelijk gemiddelde. In die steden is er ‘een aanzienlijk aantal wijken’ met een vaccinatiegraad tussen de 40 en 60 procent, schrijft het Outbreak Management Team. In totaal is in Amsterdam 68 procent van de door de GGD uitgenodigde 65-plussers op komen dagen voor een vaccinatie. In Rotterdam gaat het om 71 procent. Het OMT noemt dat een ‘relatief lage vaccinatiegraad’, maar meldt niet wat het landelijk gemiddelde exact is.

Het adviesorgaan van de overheid noemt ook Urk, Staphorst en Neder-Betuwe als voorbeelden van gemeenten in de Biblebelt waar de vaccinatiebereidheid niet al te groot is. In de orthodox-christelijke gemeentes varieert de vaccinatiegraad bij 65-plussers tussen 35 en 73 procent. Sommige stromingen binnen het protestants-christelijke geloof zijn principieel tegen vaccineren.

28 procent

De bereidheid tot inenting met een coronavaccin is onder Amsterdammers met een migratieachtergrond fors lager dan onder stadgenoten met een andere achtergrond. Slechts 28 procent van de Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond wil zich laten inenten tegen het coronavirus. Onder Amsterdammers met een Nederlandse achtergrond is dat bijna 80 procent.

De geringere bereidheid geldt voor Marokkaanse Amsterdammers, maar ook voor Amsterdammers met een Surinaamse, Ghanese en Turkse achtergrond. Dat blijkt uit de eerste grootschalige Nederlandse studie naar corona en etniciteit van de Amsterdamse GGD, Amsterdam UMC en Pharos. De gegevens zijn representatief voor de rest van Nederland; in Den Haag en Rotterdam komt hetzelfde beeld naar voren.

Oorzaken voor het grote onderscheid in vaccinatiebereidheid zijn onder meer gebrekkige informatie door bijvoorbeeld een taalachterstand, groter wantrouwen ten opzichte van de overheid en twijfel of vaccinatie niet indruist tegen religieuze regels. Overigens is vaccinatie halal en koosjer.

Complottheorieën

Artsen in de grote steden slaan al enige tijd alarm over de lage opkomst van ouderen met een migratieachtergrond. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb greep zijn eigen vaccinatie aan om aandacht te vragen voor die situatie. “Wat ons hier tegenwerkt, is de tegencampagne,” zei hij toen. “Die is succesvol. Er zijn video’s in het Arabisch, waarin wordt gezegd dat je door de injectie een chip in je lichaam krijgt waarmee je achtervolgd kunt worden. Het zijn giftige complottheorieën, die met name door allochtone jongeren veel bekeken worden. Ze komen zo ook in die families.”

Landelijk varieert de vaccinatiegraad nog per leeftijdsgroep, maar er zijn gemeentes waar 85 procent van de 65-plussers die via de GGD gevaccineerd worden een prik heeft gehaald. Over het hele land heeft van de thuiswonende personen tussen de 80 en 89 jaar meer dan 85 procent ten minste één vaccinatie gehad en ongeveer 80 procent twee vaccinaties. Bij 90-plussers is dit percentage iets lager: 73 procent heeft tenminste één prik gehad en 66 procent twee.

Van de 70- tot 79-jarigen heeft meer dan 85 procent de eerste vaccinatie gehad. Bij de 65- tot 69-jarigen, die gevaccineerd worden door de GGD, is dat ruim 70 procent en bij de 55- tot 59-jarigen 29 procent.

AstraZeneca

De 60 tot 64-jarigen worden gevaccineerd door de huisartsen met het AstraZenecavaccin. Die campagne verliep erg chaotisch, onder meer door het tijdelijk stoppen van de vaccinatie met AstraZeneca na een klein aantal meldingen van zeldzame bijwerkingen. Het OMT stelt dat nog onderzocht wordt hoe dat de vaccinatiegraad beïnvloed heeft.

Uit het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijkt steeds sterker dat vaccineren bescherming biedt tegen een ernstig verloop van een coronabesmetting. De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag. Deze maand zijn vijftigers de grootste groep. “De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de niet-gevaccineerden,” zei ic-voorman Diederik Gommers daarover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden