Amsterdamse universiteiten en Hogeschool trekken alle beurzen voor Amsterdamsch Studenten Corps in

De Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hebben besloten met onmiddellijke ingang alle aan het Amsterdamsch Studenten Corps toegekende bestuursbeurzen in te trekken voor ten minste dit collegejaar. ASC/AVSV mag dit collegejaar ook geen leden werven of de vereniging promoten.

Hanneloes Pen en David Hielkema
null Beeld Hollandse Hoogte / Astrid Huis
Beeld Hollandse Hoogte / Astrid Huis

Dat staat in de brief die dinsdagmiddag verstuurd is aan de senaat van het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (ASC/AVSV). De onderwijsinstellingen nemen deze maatregelen naar aanleiding van mishandelingen en vernederingen tijdens minimaal zes dispuutsontgroeningen van het corps dit jaar. De studiebeurzen hebben een waarde van 15.000 euro en worden toegekend aan studenten die een vereniging besturen. Zij krijgen 300 euro per maand als compensatie voor eventuele studievertraging.

Naast het stopzetten van de beurzen spreken de onderwijsinstellingen in de brief hun ‘afschuw’ uit over de incidenten en betuigen ze steun aan de slachtoffers. Sommige nieuwe leden liepen bij de incidenten striemen, blauwe plekken en andere wonden op, anderen liepen mank. Ouderejaars zouden hen hebben gestompt, getrapt en klappen in het gezicht hebben gegeven. Een aspirantlid van het dispuut Vesta werd tijdens de ontgroening met een huidinfectie naar het ziekenhuis afgevoerd. De jongen is thuis aan het herstellen, zei iemand die al langer bij dispuut Vesta is aangesloten.

‘Wat is gebeurd had niet mogen gebeuren en de toekomst moet leren of de afgekondigde maatregelen het gewenste effect hebben en voorkomen dat dergelijke incidenten zich opnieuw voordoen,’ zo is te lezen in de brief van de UvA, de VU en de HvA. Volgens de onderwijsinstellingen heeft de senaat onvoldoende grip op wat er in de disputen plaatsvindt. ‘Hierdoor is de daadwerkelijke omvang van de misstanden nog onzeker.’

Begrip

De onderwijsinstellingen spreken wel hun waardering uit voor de maatregelen die ASC/AVSV vorige week nam. De zes disputen waarvan bekend is dat er incidenten waren, kregen een schorsing om naar de sociëteit van het Amsterdamsch Studenten Corps te komen. Oudere leden van wie bekend is dat ze bij de misstanden betrokken waren, zijn geschorst. Ook deed de senaat in een open brief een oproep aan de slachtoffers om aangifte te doen.

Het bestuur van ASC/AVSV zegt de opgelegde sancties dan ook te begrijpen en het besluit te respecteren. “We vinden het positief dat de onderwijsinstellingen onze maatregelen steunen en dat ze zien dat wij een duidelijke wens hebben om onze cultuur te veranderen,” aldus voorzitter Heleen Vos. “Het is nu aan ons, het ASC/AVSV en alle leden, om de cultuurverandering te bewerkstelligen.”

Vos is maandag begonnen als voorzitter, daar het corpsbestuur jaarlijks van samenstelling verandert. De kersverse bestuurder belooft de onderwijsinstellingen op de hoogte te houden van de voortgang om ‘het vertrouwen te herwinnen’.

Afval

Het bestuur zei vorige week al dat er een ‘drastische cultuuromslag’ nodig is om de vereniging te kunnen behouden. Ze noemen de cultuur bij enkele disputen ‘verrot’ en willen dat de ‘zwijgcultuur’ wordt doorbroken. Aspirant-leden van de disputen mogen nu niet met het bestuur van ASC/AVSV praten of durven wegens sociale druk geen openheid te geven.

Een nog op te richten College tot Herziening van de Kennismakingstijd (CHK) moet ervoor zorgen dat de veiligheid van aspirant-leden de komende jaren wordt gegarandeerd. De huidige ‘dispuutkennismakingstijd’ is daarmee onder de huidige opzet voorgoed afgeschaft.

Het ASC/AVSV is met circa 2700 leden de grootste studentenvereniging van Nederland. De ontgroeningen liggen al langer onder vuur. In 2016 belandden drie aspirant-leden in het ziekenhuis, nadat ze onder meer in de gracht hadden moeten zwemmen en tussen afval hadden moeten slapen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden