Plus

Amsterdamse tennisverenigingen in opstand tegen ‘buitensporige’ huurverhoging

De huurverhoging van 12,5 procent voor Amsterdamse tennisclubs door de gemeente leek eind vorig jaar van tafel, maar wordt nu mogelijk in augustus alsnog ingevoerd. Tot ontsteltenis van de verenigingen.

null Beeld Roï Shiratski
Beeld Roï Shiratski

Drie jaar geleden besloot de gemeente Amsterdam alle huurtarieven voor tennisvelden gelijk te trekken. Sindsdien betalen verenigingen 7000 euro huur per baan en per seizoen aan de gemeente, die de sportaccommodaties in beheer heeft.

Vorig jaar maakte de gemeente bekend die huurprijzen met 12,5 procent te verhogen. Een bericht dat voor tennisverenigingen als een ‘totale verrassing’ kwam, zegt Herman Berk, bestuurslid van ALTC Joy Jaagpad.

De tennisclub uit Amsterdam-Zuid betaalt nu voor vijftien velden 105.000 euro huur per jaar. Een verhoging van 12,5 procent scheelt dus maandelijks meer dan duizend euro in de kosten. Mede vanwege de coronacrisis besloot wethouder Kukenheim van Sport de huurverhoging afgelopen jaar twee keer uit te stellen, maar per 1 augustus gaan de hogere tarieven alsnog in.

Dringend verzoek

Afgelopen zondag stuurde Berk namens veertien Amsterdamse tennisverenigingen een ‘dringend verzoek' naar wethouder Kukenheim om de tariefsverhoging in te trekken.

Hoewel de beoogde huurverhoging in de praktijk neerkomt op een contributieverhoging van ‘een of twee tientjes’ per lid, is het vooral het ‘onrechtvaardige besluitvormingsproces’ dat de tennisverenigingen tegen de borst stuit.

Het afgelopen jaar maakten zowel lokale tennisverenigingen als tennisbond KNLTB bezwaar tegen het besluit. En met succes, zo leek. De wethouder beloofde juridisch advies in te winnen over de beoogde huurverhoging en liet tijdens de raadsvergadering op 3 december weten af te zien van tariefsverhoging. “De wethouder heeft verschillende tennisverenigingen persoonlijk laten weten dat ze ervan uit mochten gaan dat het besluit was ingetrokken,” zegt Berk. Toch bleek dit niet het geval. In januari verscheen een nieuwsbrief van de Sportraad waarin staat dat de verhoging enkel is uitgesteld tot augustus.

Die brief zorgt voor volgens Berk voor ‘onvrede en onrust’ bij tennisverenigingen. “Veel clubs hebben de begroting voor komend jaar al rond. “Het scheelt nogal als daar nog 15.000 euro extra huurkosten bijkomen.”

De tennisbestuurder vindt het ‘niet chique' dat verenigingen in een nieuwsbrief moeten lezen dat de huurverhoging helemaal niet van de baan is. Maar erger vindt hij dat de wethouder de resultaten van het juridisch advies dat zij beloofde in te winnen naar de rechtmatigheid van de huurverhoging, niet heeft afgewacht. “Met alle respect voor wethouder Kukenheim, want we hebben als tennisvereniging veel aan haar te danken, maar dit is niet netjes.”

Hogere contributie

Ook de KNLTB is niet blij dat de huurverhoging nu alsnog doorgaat. Victor Frequin, kringvoorzitter van de tennisbond in Amsterdam benadrukt dat verenigingen vanwege de coronapandemie al veel inkomsten mislopen. “Bovendien is er ook gewoon sprake van een huurcontract,” zegt Frequin. “Een eenzijdige verhoging van 12,5 procent komt niet overeen met de prijsafspraken die drie jaar geleden zijn gemaakt.”

De kringvoorzitter stelt dat leden uiteindelijk opdraaien voor die hogere kosten van de vereniging en dat kan nadelige gevolgen hebben. “Een hogere contributie verhoogt de drempel om te tennissen en dat willen we juist voorkomen. Deze sport moet voor iedereen toegankelijk zijn."

Reactie gemeente

De gemeente laat weten per 1 augustus inderdaad een huurverhoging van 12,5 procent door te voeren voor alle buitensportaccommodaties waar de gemeente een gebruiksovereenkomst mee heeft. Reden hiervoor is dat de tarieven sinds 2015 niet meer verhoogd zijn, terwijl ‘kosten voor het beheer, materiaal en personeel flink zijn gestegen’.

Bij het vaststellen van het nieuwe huurtarief is een vergelijking gemaakt met tarieven in omliggende gemeenten en de vier grote steden. “Hieruit komt naar voren dat de Amsterdamse sporttarieven laag zijn,” aldus een woordvoerder van wethouder Kukenheim. “Met de extra inkomsten uit huurverhogingen kunnen we de huidige accommodaties openhouden, waardoor Amsterdammers ook in de toekomst op veilige en kwalitatief goede accommodaties kunnen sporten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden