‘Amsterdamse stichting misbruikte geld voor Syriëhulp’

Bij de stichting Mayday Rescue, die ruim 100 miljoen euro donorgeld ontving voor de reddingswerkers van de Witte Helmen in Syrië, is volgens de oprichter fraude gepleegd. Europese overheden hebben hun subsidies gestaakt zonder over de misstanden naar buiten te treden.

Het Parool / ANP
Le Mesurier op een still uit een Witte Helmenvideo uit 2015. Beeld AP
Le Mesurier op een still uit een Witte Helmenvideo uit 2015.Beeld AP

Dat meldt de Volkskrant op basis van een brief van oprichter James Le Mesurier. Hij informeerde op 8 november vorig jaar de donorlanden - onder meer Nederland - over de fraude en financiële misstanden. ‘Ik neem daarvoor de volledige en enige verantwoordelijkheid,’ schreef hij.

Na de Operatie Vliegend Tapijt, een internationale evacuatie uit het oorlogsgebied in Syrië, zou een bedrag van 50 duizend dollar zijn verdwenen. Waar Le Mesurier hiervoor eerder andere verklaringen gaf, bekende hij in de brief dat er sprake was van fraude. Er was volgens hem echter nooit sprake van opzet. Hij bood aan om op te stappen.

Drie dagen later overleed Le Mesurier na een val vanaf zijn appartement in Istanboel, Turkije. De dood van de 48-jarige Britse hulpverlener was wereldnieuws. De Turkse autoriteiten gaan uit van zelfdoding, maar deze suggestie werd in twijfel getrokken.

De Witte Helmen

Mayday Rescue omschreef Le Mesurier in een verklaring van toen als iemand die zijn hele leven heeft gewijd aan het helpen van burgers, in het bijzonder die van Syrië. Hier haalde hij met de door hem opgerichte Syrian Civil Defense - ook bekend als de Witte Helmen - sinds eind 2020 burgerslachtoffers uit het puin na bombardementen. Le Mesurier faciliteerde training van de vrijwilligers.

De training en materieel van de Witte Helmen worden voor het grootste deel gefinancierd door westerse overheden. Tot eind 2019 verliepen de betalingen via Mayday Rescue. De stichting ontving in vier jaar tijd in totaal ongeveer 100 miljoen euro waarvan Nederland een bijdrage leverde van 12,5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden