Plus

Amsterdamse statushouder: 'Ik ben blij dat ik nu dit werk doe'

In Amsterdam wonen 2000 statushouders. Om te integreren in de maatschappij is het zaak om snel aan het werk te gaan. Deze vier statushouders zijn deze week begonnen.

Rebekka Raap
Peter Kaddu kwam acht jaar geleden naar Nederland Beeld Eva Plevier
Peter Kaddu kwam acht jaar geleden naar NederlandBeeld Eva Plevier

Een leer- en werktraject bij bedrijf Braspenning BV is het. Een groep van achttien man is er deze week van start gegaan, op 11 maart. De groep bestaat uit statushouders uit verschillende landen. Ze worden in vier weken opgeleid tot 'executant stralen en coatings' en leren boten op te knappen.

Het bedrijf heeft dit jaar 75 vaste banen in de aanbieding.

Het traject is onderdeel van de aanpak om statushouders aan een baan te helpen. In Amsterdam worden ze via de 'Amsterdamse Aanpak Statushouders' begeleid naar een baan of opleiding. Dit gebeurt met intensieve begeleiding die bij voorkeur al begint wanneer de statushouder in een asielzoekerscentrum woont. Ook krijgen de nieuwe Amsterdammers ondersteuning in bijvoorbeeld taal en inburgering.

Dit alles gebeurt via 'klantmanagers'. Zij zijn de eerste drie jaar in Amsterdam het aanspreekpunt. Ze denken mee over toekomstperspectieven en helpen de statushouders als die om een of andere reden in contact moeten komen met een zorginstelling.

Ook zijn er speciale jobhunters die op zoek gaan naar geschikte banen en die de kandidaten begeleiden bij sollicitaties. Veel van de statushouders komen te werken bij speciale projecten, vaak opgezet door niet gemeentelijke partners die in het convenant 'Amsterdam werkt voor iedereen' afspraken hebben gemaakt om statushouders aan het werk te helpen. Het convenant is onder andere ondertekend door Albert Heijn en C&A.

Bashier Adam (27)
Bashier Adam kwam in 2015 naar Nederland. Hij komt uit Eritrea, maar hij woont nu in Nieuw-West. "Vroeger heb ik in een garage gewerkt, dus ik ben heel blij dat ik nu dit werk doe. Ik hou ervan om met metalen te werken en te lassen. Ik hoop dat ik dat hier ook kan doen."

"We hebben in een paar dagen tijd al heel veel geleerd over de materialen die we hier gebruiken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we veilig zijn op het werk. Ik hoop dat mijn Nederlands ook beter zal worden door hier te werken."

'We hebben in een paar dagen tijd al heel veel geleerd' Beeld Eva Plevier
'We hebben in een paar dagen tijd al heel veel geleerd'Beeld Eva Plevier

Akeni Azekiel Abbe (46)
Akeni Abbe uit Ivoorkust is een oude rot in het vak als het om metaalwerken gaat. Hij woont nu ongeveer negen jaar in Nederland, en is blij om weer aan het werk te gaan. "Ik vind het heel leuk om met mijn handen te werken. Ik heb in een garage gewerkt, dat was echt mijn hobby."

Op dit moment heeft hij nog niet veel nieuws geleerd bij het project, omdat hij al veel ervaring had. Hij hoopt dat hij snel nieuwe dingen kan leren, zoals in een heftruck rijden en op een kraan werken. Uiteindelijk hoopt hij via het project van zijn hobby weer zijn werk te maken.

'Ik vind het heel leuk om met mijn handen te werken' Beeld Eva Plevier
'Ik vind het heel leuk om met mijn handen te werken'Beeld Eva Plevier

Peter Kaddu (23)
Acht jaar geleden kwam Peter Kaddu naar Nederland. Hij groeide op in Oeganda. Het leerwerktraject is de eerste keer dat hij een echte baan heeft en hij is erg blij dat hij zichzelf nuttig kan maken.

"Het is heel leuk om veel te leren over de boten. We leren bijvoorbeeld hoe we het roest van de boten moeten afspuiten en hoe je ze herstelt. De eerste dag heb ik veel geleerd over veiligheid, vandaag mogen we zelf aan de slag. Het werk hier is tot nu toe fijn, omdat ik ook leer te houden van werken."

'Het is heel leuk om veel te leren over de boten' Beeld Eva Plevier
'Het is heel leuk om veel te leren over de boten'Beeld Eva Plevier

Yousif Y Hamam Mohamed (26)
Yousif Mohamed kwam drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Van zijn contactpersoon hoorde hij over dit project. Meedoen was een logische stap, omdat hij in Syrië ook al dit soort werk heeft gedaan.

"Sinds ik heel jong ben werk ik al met techniek en elektriciteit. Dingen maken is wat ik doe en waar ik goed in ben." Wat hij van het project vindt, durft hij nog niet zo goed te zeggen. "We zijn pas net begonnen, maar werk is werk en het is fijn om iets te kunnen doen. Ik geef nooit op, dus nu doe ik dat ook niet."

'Dingen maken is wat ik doe en waar ik goed in ben' Beeld Eva Plevier
'Dingen maken is wat ik doe en waar ik goed in ben'Beeld Eva Plevier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden